latinica  ћирилица
21/08/2020 |  19:00 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Кинези заинтересовани за откуп меса (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац завршио је дводневну посјету Бијељини. Он је данас разговарао са представницима Градске управе, произвођачима и заинтересованим инвеститорима о могућностима пласмана меса и месних прерађевина на инострано тржиште.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

ЗП комерц из Вршана, као један од лидера прераде меса у Републици Српској, нада се да ће у наредном периоду почети извоз јунади у Турску. Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ најављују да ће ускоро доћи до рјешења овог проблема.

Љубиша Росић, директор месне индустрије ЗП Комерц, каже да Србија почиње извоз меса у Турску, те да се очекује да би и извоз из БиХ могао почети за десетак дана.

Кошарац каже да су евидентни вишкови товне јунади.

- Само индивидуални произвођачи у Бијељини имају преко 2.000 комада јунади, што довољно говори о чињеници да треба радити на томе да се на адекватан начин ослободимо вишкова у примарној производњи и тиме заштитимо наше капацитете и омогућимо им даљи наставак активности у том смислу - истиче он.

Отварање нових иностраних тржишта примарни је задатак свих надлежних институција. У Бијељини је одржан састанак са представником из Кине, који је заинтересован за откуп меса.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је да је сарадња са Кином добра и да постоји уговор о ветеринарској сарадњи са том земљом.

- Сада смо у фази испуњавања упитника за месо, а досад већ неке са њима имамо завршене - за млијеко, мед... Надам се да ћемо у року од седам дана завршити упитник за месо и послати га како би кинеска компанија могла доћи до наших произвођача, а како би се извезло месо у Кину - рекао је Калаба.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да на територији овог града има велики број утовљене јунади и свиња и сва настојања су усмјерена да се нађе неко гдје би усмјерили производе.

Произвођачима је потребан стабилан пласман и сигуран уговор, каже Кошарац, и најављује да ће у том правцу Министарство радити заједно са осталим надлежним институцијама.

- Компаније ће саме одлучити да ли ће да послују са Турском, Кином, Русијом, или неким другим тржиштем. Улога институција је да осигура пласман на та тржишта, а пословна политика компаније је које од њих ће изабрати. Наша је обавеза да обезбиједимо тржиште и међународне уговоре - каже Кошарац.

Кошарац је посјетио и представнике предузећа Месопродукт, који су заинтересовани да са својим прерађивачким капацитетима буду дио спољнотрговинског посла, прије свега са Турском.