latinica  ћирилица
22/08/2020 |  16:23 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Цикотић: Присуство великог броја миграната има "позитивне ефекте"?!

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је да присуство великог броја миграната "има и позитиван ефекат", јер БиХ "биљежи повећану потрошњу".

- Имате редукован туризам или неке послове на једној страни, али имате и повећану потрошњу многих добара због присуства миграната који купују, троше... - рекао је Цикотић.

Он сматра да БиХ "влада мигрантском кризом", те да је захвалан властима у Сарајевском и Унско-санском кантону што се труде да ситуацију држе под контролом.

Цикотић је навео да БиХ мора поштовати велики број међународних конвенција, те слободе и права миграната.

- Врло је извјесно да ти људи нису кренули у авантуру зато што им је добро тамо одакле потичу. Многи од њих настрадају на том путу - буду претучени, рањени, убијени, малтретирани, злостављани и друго - рекао је Цикотић за Телевизију "Фејс".

Он је додао да Служба за послове са странцима идентификује мигранте и да је то сложен процес јер се многи лажно представљају.

Према његовим ријечима, за реадмисију је потребна квалитетна идентификација и споразуми о реадмисијама са државама у које би мигранти требало да се врате.

- Договорили смо са пакистанским амбасадором да покренемо процедуре споразума о реадмисији - додао је Цикотић.