latinica  ћирилица
24/08/2020 |  16:03 | Аутор: СРНА

"Цикотић не жели да се суочи са проблемом миграната"

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић оцијенио је да Министарство безбједности у Савјету министара не жели да се суочи са питањем илегалних миграната у БиХ, које је постало и озбиљан безбједносни проблем.
Мигранти -
Мигранти

Нешић је оцијенио да је изјава министра безбједности Селме Цикотића да "постоје позитивни ефекти мигрантске кризе јер мигранти подижу јавну потрошњу", више него саблажњавајућа и скандалозна, посебно ако се има у виду да је за првих шест мјесеци ове године у БиХ ушао 6.641 мигрант и да их је у БиХ тренутно између седам и осам хиљада.

Он је истакао да смјештај и боравак миграната финансијски кошта БиХ, те да ти људи угрожавају безбједност.

- Нису они туристи који овдје троше, него избјеглице које се боре за голу егзистенцију - истакао је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је добио одговор Савјета министара на посланичко питање за који каже да је алармантан и захтијева хитно и одговорно реаговање институција.

- Међутим, бојим се да Министарство безбједности није спремно и не жели да се суочи са овим проблемом, што произилази из министрових изјава. У БиХ је од почетка године до 30. јуна дошло 6.641 незаконитих миграната, док их, према процјенама Службе за послове за странцима, тренутно у земљи има између седам и осам хиљада, што јасно говори да улазе и не одлазе - каже Нешић.

У одговору на Нешићево питање наводи се да је 26,9 одсто миграната поријеклом из Пакистана, 26,3 одсто из Авганистана, 15 одсто из Марока, 6,1 одсто из Бангладеша, 5,8 одсто из Ирака, док њих 19,9 одсто имају 53 држављанства других земаља.

Намјеру да затраже азил, каже Нешић, исказало је 6.207 лица, док је њих 162 поднијело захтјев за азил.

- Азил је затражило 25 лица из Авганистана, 66 из Ирака, 10 из Ирана и осам из Сирије и 21 из Турске. При томе је, према одговору који сам добио, немогуће утврдити идентитет лица из Авганистана, Алжира и Пакистана, а министру Цикотићу је до пошалица. Потенцијално безбједносно ризична и опасна лица нам дефилују кроз земљу, а министар о куповини кифли. То што могу настати безбједносни проблеми, то министра не занима - наглашава Нешић.

Он наводи да је у одговору Савјета министара прецизно наведено да БиХ има проблем и хуманитарног и безбједносног карактера.

 - Сматрам да хитно треба предузети снажне мјере с циљем спречавања улазака миграната и тражити од ЕУ да се укључи у рјешавање и хуманитарног и безбједносног аспекта јер они нама и долазе преко Грчке и Бугарске, чланица ЕУ - каже Нешић.

Нешић истиче да очекује да хитно буде заказана пленарна сједница оба дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би било разматрано питање мигрантске кризе и Министарство безбједности натјерано да схвати шта му је посао како БиХ не би постала жртва овог проблема.