latinica  ћирилица
25/08/2020 |  08:26 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Лукач: СДА покушава своје пропусте фактурисати другима

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је Срни да су покушаји СДА да донесе некакве закључке који би оптужили званичнике Српске за мигрантску кризу у БиХ само покушаји фактурисања своје вишегодишње неспособности и промашаја да се носе са теретом ове кризе.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

- Али, зашто за своју неспособност не оптужити Републику Српску када је тако најлакше избјећи одговорност пред својим грађанима и гласачима јер избори неминовно долазе - рекао је Лукач.

Лукач је истакао да је СДА до данас наплатила десетине милиона евра за рјешавање мигрантске кризе од којих су најмање користи имали управо мигранти и локалне заједнице које највише подносе терет и да би зато СДА могла на свом колегију да донесе закључак да би контролни органи требало да провјере гдје су завршили ти милиони уложени од ЕУ када већ нису стигли до оних којима су намијењени.

Међутим, навео је Лукач, такав закључак СДА би довео контролне органе вјероватно до њихових појединих чланова који су имали приступ тим фондовима.

Лукач је истакао да је СДА на сједници колегијума након више година дошла до епохалних открића у вези са мигрантском кризом тако да су закључили да је потребно нешто хитно урадити у вези с том кризом која им се више година одвија испред носа, и то док су управо они на власти и одговорни за безбједност својих грађана за које до сада нису ништа конкретно урадили да би их заштитили заштитили од узнемиравања и чињења кривичних дјела и прекршаја од миграната и напада на имовину грађана на територији ФБиХ.

Посебно, нагласио је Лукач, нису урадили ништа на заштити грађана Унско-санског кантона који су већ годинама препуштени сами себи и изложени разним нападима на имовину и безбједност својих грађана.

- СДА је такође закључила да су Република Српска и њено руководство криви за мигрантску кризу у БиХ, а нарочито због тога што ефикасно штите своју територију и грађане и не дозвољавају на својој територији кампове и свакодневне проблеме које видимо у ФБиХ - рекао је Лукач.

- Крива је због тога и полиција Републике Српске која свакодневно предано ради на терену да би ставили под контролу сваког мигранта који се појави на територији Српске и не дозволи им да праве кривична дјела и наруше миран живот и безбједност грађана Реппублике Српске. А, нарочито им сметам ја као министар унутрашњих послова који је одговоран за безбједност грађана и због тога позивају Тужилаштво БиХ да покрену поступак против мене јер ефикасно са полицијом штитим грађане Српске. Никако им није јасно како је то могуће док истовремено у ФБиХ криза ескалира из дана у дан - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, када је званично руководство Републике Српске упозоравало годинама уназад да ће БиХ бити угрожена од миграната, истовремено су из Сарајева стизали одговори да су то глупости и да мигранити никада неће кренути кроз босанске планине за Европу.

- Када су званичници Републике Српске заузели став да неће кампове и нелегалне мигранте на својој територији као ни новац од ЕУ да би их задржали у БиХ, истовремено је СДА све то прихватила и до данас наплатила десетине милона евра од којих су најмање користи имали управо мигранти и локалне заједнице које највише подносе терет мигрантске кризе - нагласио је Лукач.

Најбољи примјер за то су, додао је он, Бихаћ и Велика Кладуша који се сами мјесецима боре са мигрантима који су их буквално окупирали, а грађани не виде никакву корист од милиона евра који су уложени у њихову безбједност и контролу нелегалних миграција на територији БиХ.

- СДА је могла на свом колегију да донесе закључак да би контролни органи требало да провјере гдје су завршили милиони евра уложени од ЕУ када већ нису стигли до оних којима су намијењени, јер се сјећамо изјава градоначелника Бихаћа у вријеме актуелног мигрантског кампа "Вучијак" да локална заједница нема више средстава да финансира тај камп, а помоћ не долази ни од кога - напоменуо је Лукач.

Ипак, нагласио је он, најбоље би било закључити на колегију СДА да су за све криви званичници и полиција Републике Српске који не дозвољавају мигрантске кампове на својој територији, који неће новац од ЕУ, који ставе под контролу и пропрате кретање сваког мигранта на својој територији не дозвољавајући им да угрожавају грађане и њихову имовину, који поштују Европску повељу о људским правима и слободама и не спречавају слободно кретање људи куда год они желе да иду.

- СДА закључује да је полиција Републике Српске крива за мигрантску кризу у БиХ, а нарочито у Унско-санском кантону јер пуштамо да мигранти несметано долазе преко територије Републике Српске и пратимо их у њиховом кретању. Такође закључују у СДА да аутобуси са мигрантима долазе у Српску, а онда иду у правцу Бихаћа, и то им омогућава полиција Српске. То јесте тачно, али морам да их подсјетим да ти аутобуси пуни миграната долазе у Бањалуку из Сарајева и Тузле, као и других градова Федерације, а које превозе превозници из ФБиХ са уредно плаћеним картама - рекао је Лукач.

Ако желе да спријече такав прилив миграната у Унско-сански кантон, Лукач им је предлажио да нареде полицији Федерације да спријече њихове превознике да их возе и продају им карте.

- Али, очигледно су битнији потрошња и материјална корист од стране миграната него безбједност грађана у Унско-санском кантону - рекао је Лукач.

Он је објаснио да, када се такви аутобуси појаве у Републици Српској, полиција их ставља под контролу, али их не спречава да наставе своје кретање у правцу за који су уредно купили карте и желе наставити свој пут.

- Због тога траже и моје процесуирање као министра унутрашњих послова Републици Српској и овом приликом потврђујем да сам спреман појавити се у било ком тужилаштву у БиХ и дати изјаву о активностима и раду полиције Републике Српске у вези с мигрантском кризом - нагласио је Лукач.

Лукач је потврдио да ће Полиција Републике Српске наставити да управља мигрантском кризом на својој територији у складу са смјерницама руководства Српске које су се показале као веома ефикасне за безбједност грађана и њихове имовине на територији Српске.

СДА инсистира да се терет мигрантске кризе распореди на цијелу територију БиХ, а не само на подручја на којима су Бошњаци већина, те од СНСД-а и ХДЗ-а тражи да "престану са опструкцијама у доношењу неопходних одлука на нивоу БиХ, које ће омогућити боље управљање мигрантском кризом".

Након сједнице Колегијума СДА, из ове странке јуче је затражено да Тужилаштво БиХ "одмах покрене поступак против министра унутрашњих послова Републике Српске /Драгана Лукача/ и других званичника из Српске који су јавно признали да помажу мигрантима у транспорту према Унско-санском кантону", оцијенивши то као "кривично дјело".