latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:35 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ: Вратити мигранте у њихове земље (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ задужило је данас Савјет министара да направи споразуме са земљама из којих у БиХ стиже највише миграната, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Циљ је спријечити улазак и смањити присуство илегалних миграната.
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједница - Фото: СРНА
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједницаФото: СРНА

Додик је најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса због најављеног потписивања меморандума између ЦИК-а и америчке Агенције за изборне процесе јер, каже Додик, то задире у суверенитет изборног процеса у БиХ.

У Предсједништву БиХ сагласни су да је примарни циљ зауставити улазак илегалних миграната. Савјет министара треба да припреми споразуме са земљама из којих у БиХ долази највише миграната, попут Марока и Пакистана, поручује српски члан Предсједништва. Потребно је, каже, додатно појачати капацитете Граничне полиције.

- Наложили смо Савјету министара да из средстава резерве одвоји пет милиона КМ за програме управљања мигрантском кризом. Идеја коју треба подржати јесте да се мигрантима који се налазе у БиХ онемогући улазак у насељена мјеста и градове, урбане средине, те да се на удаљеним просторима направе посебни центри гдје би они били смјештени - навео је Додик.

Додик је поновио да Оружане снаге неће бити ангажоване у мигрантској кризи и да је потребан заједнички рад безбједносних агенција БиХ и Србије.

Каже да је опсег надлежности Граничне полиције гранична линија која је ширине 100 метара, а да је изван тога надлежност ентитетских полицијских снага.

- Треба рећи да се сада, имајући у виду овај значајан проблем, морају ангажовати и друге агенције и полицијске снаге у складу са њиховим надлежностима да се то питање ријеши. Остаје питање финансирања, пошто сви они имају своје буџете за редовно дјеловање, а ово је ванредно дјеловање и зато треба пронаћи средства да се то финансира - наводи Додик.

Српски члан Предсједништва најавио је да ће покренути механизам заштите виталног ентитетског интереса у вези са потписивањем меморандума између Централне изборне комисије БиХ и америчке агенције за изборне процесе јер то, каже Додик, задире у суверенитет изборног процеса у БиХ.

- Тим меморандумом омогућава се овој америчкој агенцији да се у БиХ баве питањима бирачких спискова, те многим другим питањима са чим ја нисам сагласан, јер је то питање које задире у суверенитет изборног процеса и омогућава да странци улазе у тај процес и да га контролишу, имајући у виду да је предвиђено низ тачака у којима се они ангажују - наглашава Додик.

Он је рекао да се америчкој агенцији жели омогућити да се бави сајбер безбједности изборног процеса, финансирањем политичких партија, бирачким списковима и да је то немогуће прихватити. Додик је поручио да ће затражити од политичких партија у Народној скупштини Републике Српске да доставе своје мишљење и уколико добије подршку покренуће витални ентитетски интерес у року од 72 часа.