latinica  ћирилица
28/08/2020 |  19:31 ⇒ 29/08/2020 | 08:08 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС-а на међуентитетској линији: Мигранте аутобусима довозе у Српску (ВИДЕО)

Више од 600 миграната тренутно се налази на међуентитетској линији разграничења Републике Српске и Федерације БиХ, на путу Нови Град - Босанска Отока. Наша репортерска екипа данас је забиљежила како се мигранти из УСК довозе аутобусима на међуентитетску линију и упућују ка Републици Српској. Из Републике Српске је поновљено да неће бити задржавања миграната у Српској и да неће бити прихватних кампова.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Линија разграничења Републике Српске и Федерације БиХ, која је за Федерацију била готово невидљива, постала је итекако видљива и позната. Мигранте из Бихаћа и других дијелова Унско-санског кантона, кантонална полиција аутобусима довезе до међуентитетске линије, гдје их оставе и упуте ка Републици Српској. Полиција Републике Српске прати дешавања, како би заштитила локално становништво.

На међуентитетској линији мигранти се могу видјети готово на сваком мјесту, око кућа, на кукурузним пољима, њивама, а очигледно њихово омиљено мјесто постала је пруга.

Мигранти кажу да спавају на прузи, јер је то једино мјесто које није мокро током ноћи. Жале се на лош однос кантоналне полиције према њима, тврдећи да их нападају и туку. Доста њих нам је показало модрице од удараца.

- Полиција у Бихаћу нас је тукла, овдје имамо једног момка којег су изударали десет пута пендреком по глави. У Бихаћу су нас тукли. Не можемо у Сарајево, не можемо у Бихаћ, ово није рјешење - прича један од миграната.

Под отвореним небом, на међуентитетској линији, данас их је било више од 600. Видно изморени, добили су ланч пакете локалне хуманитарне организације, а пакете је припремио и Црвени крст.

Мигрантима су мјештани оклоних села често помагали, али су они својим понашањем показали да не поштују мјештане и њихову имовину. У федералним селима нису хтјели пред нашу камеру, али су нам рекли да мигранти иза себе оставе све разрушено, поломљено и разбацано. Провале су учестале, мигранти ломе пластенике, стабла воћа.

И у селима са српске стране међуентитетске линије ситуација је слична, па су мјештани увели дежурства.

– Људи су уплашени, мигранти за сада пролазе, траже храну, траже воду, али опет није свеједно. Синоћ их је овдје било преко 20, не смијеш кућу оставити отворену, бојиш се за дјецу, бојиш се за све - причају мјештани.

Из Републике Српске сигао је јасан одговор - овдје неће бити мигрантских кампова. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да треба направити цјеловит план Савјета министара који обезбјеђује наставак сарадње са полицијом Србије и Црне Горе, агенцијама из Републике Српске, ФБиХ и цијеле БиХ да заједно спречавају мигрантске руте.

- Наложили смо Савјету министара да из средстава резерве одвоји пет милиона КМ за програме управљања мигрантском кризом. Идеја коју треба подржати јесте да се мигрантима који се налазе у БиХ онемогући улазак у насељена мјеста и градове, урбане средине, те да се на удаљеним просторима направе посебни центри гдје би они били смјештени. Мора се оспособити гранична полиција која ће заједно са безбједносним агенцијама да предузме мјере да се спријечи улазак миграната и да се смањи број мигрната који су већ ушли у БиХ - навео је Додик.

Враћање миграната у земље из којих долазе, један је од начина рјешавања овог проблема у којем се налази БиХ, сматра предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Ово су кретања неке друге врсте, масовна и организована и са људима који су апсолутно непровјерени и  упитни и који имају различите документе на пунктовима. Они могу имати само двије локације- тамо одакле су дошли или тамо гдје су кренули - нагласила је Цвијановић.

Мигрантска криза из дана у дан постаје све већи проблем за БиХ, а тако ће бити и у наредном периоду, јер се рјешење овог проблема не назире.