latinica  ћирилица
09/09/2020 |  15:22 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Неопходан већи ангажман полицијских агенција у борби против илегалних миграција

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се полицијске агенције у БиХ у оквиру својих надлежности морају више агажовати у борби против илегалних миграција, указујући да највећи проблем представљају људи из БиХ који се баве транзитом миграната преко границе и унутар земље.
Мигранти -
Мигранти

Додик је рекао на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је Предсједништво БиХ на прошлој сједници обавезало Министарство безбједности у Савјету министара да успостави контакте и заједничка тијела са Србијом и Црном Гором ради спречавања илегалних миграција.

На питање новинара о медијским наводима да полиција Србије тјера мигранте у БиХ, Додик је рекао да је то за њега неприхватљиво и да осуђује такво понашање уколико су те информације тачне.

- За нас је то неприхватљиво и иде на штету интереса свих нас у БиХ, па и саме Републике Српске и потпуно је параноична тврдња да тако нешто нама одговара. Нама то не одговара, ми смо за то да се херметички затвори улаз за мигранте, али то не мора да значи само повећање броја полицајаца, него има читав низ других ствари - рекао је Додик.

Он је навео да би се знатан број долазака миграната у БиХ спријечио када би биле предузете значајне мјере према људима у БиХ који се баве транзитом миграната преко границе и унутар земље.

- Друго важно питање је да се са земљама одакле мигранти долазе успоставе споразуми о реадмисији који омогућавају да се они враћају у земље поријекла. То су ствари које смо потписали у закључцима Предсједништва - навео је Додик и додао да је по питању миграната потребан већи ангажман полицијских агенција.