latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:48 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Захваљујући добрим пројектима, љетна сезона на Јахорини историјска

Представници Олимпијског центра "Јахорина" данас су представили директору Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануели Несл и министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи Кошарцу рекордне резултате у љетној сезони.
Представљени резултати рада ОЦ Јахорина - Фото: СРНА
Представљени резултати рада ОЦ ЈахоринаФото: СРНА

Кошарац је поздравио резултате које је остварио менаџмент Олимпијског центра "Јахорина", истичући да је то доказ да ово јавно предузеће има спремне пројекте који нису везани само за зимски туризам.

- Радује ме чињеница да је ЕБРД спремна да настави даље разговоре о имплементацији важних пројеката. Топ сектор у БиХ може бити туризам и треба сви заједно да дамо допринос стратешком планирању - изјавио је Кошарац.

Према његовим ријечима, примјер доброг стратешког планирања јесте Олимпијски центар "Јахорина", који је резултат политика менаџмента и других органа јавног предузећа, и врло јасне политике институција Републике Српске, прије свега, Владе Српске и других институција, које сматрају да је веома важно инфраструктурно развијати ову олимпијску планину.

- И локалне заједнице дале су допринос развоју Олимпијског центра и саме Јахорине. Из тог контекста сматрам да је обавеза и да заједнички ниво буде јако конструктиван - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да у министарству на чијем је челу неће сједити скршених руку и имаће интензивне састанке када је у питању развој туризма у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Он каже да је једна од активности коју Министарство може да спроведе -координација са финансијским међународним организацијама присутним у БиХ, заинтересованим за овакве пројекте развоја туризма, а примјер за то је данашњи састанак.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да су током састанка са представницима ЕБРД-а и Кошарцем представили досадашње и пројекте који се тренутно реализују на Јахорини.

- Захваљујући добрим пројектима које смо реализовали на планини, остварили смо значајне резултате. Летна сезона је историјска и рекордна. До сада смо имали приходе више од 350.000 КМ, што је у односу на пре три године када смо преузели управљање Центром за 4.800 одсто више на Јахорини током љета. То је историјски податак - рекао је Љевнаић.

Он је додао да су на састанку разговарали о подршци и заинтересованости ЕБРД за пројекте на Јахорини, те показали шта све Олимпијски центар планира да ради у наредном периоду.

Љевнаић подсјећа да су у претходном периоду имали велику подшку министра Кошарца, који је долазио на Јахорину, интересовао се током епидемије вируса корона када је било најтеже, понудио помоћ.

Неслова је рекла да Олимпијски центар у домену туризма и угоститељства располаже великим потенцијалом, те да се надају да ће у будућности остварити значајне преговоре и напредак у финансијском смислу.

- Што се тиче нас, ми смо отворени за преговоре када је ријеч о приватном и заједничком капиталу у будућности - истакла је Неслова.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек каже да разговори које су почели са ЕБРД-ом довољно говоре о томе да је Олимпијски центар једно кредибилно јавно предузеће које може да равноправно разговара са домаћим финансијским институцијама, као и страним.

Елек је навео да се на Јахорини тренутно гради 200.000 метара квадратних хотелских капацитета, што је највеће градилиште на Балкану.

- Отворени смо за сарадњу са свима, а уз помоћ Неслове и Кошарца направићемо неке заједничке пројекте на понос и радост свих нас и цијеле Републике Српске - рекао је Елек.