latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:11 | Аутор: Вечерње новости

Почео 27. Палићки филмски фестивал

Додјелом награде "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији Мирјани Карановић и премијером филма Дарка Бајића "У име народа", у Суботици почиње 27. фестивал европског филма Палић, који ће трајати до 18. септембра.
Фестивал европског филма Палић (фото:palicfilmfestival.com) -
Фестивал европског филма Палић (фото:palicfilmfestival.com)

- Радујем се да смо послије два одлагања на прагу 27. Фестивала европског филма. Свих ових година трудили смо се да он опстане, постане и остане оно што јесте - најбољи фестивал у нашој земљи и окружењу - истиче Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић.

- Неизвјесност је оно што годинама прати овај фестивал, било је неколико кризних година, али се никада до сада нисмо сусрели са оваквом пошасти која је зауставила живот не само код нас, него свуда у свијету - додао је он.

Више од стотину филмова биће приказано у биоскопима Еуросинема и "Александар Лифка" у Суботици и Абазија на Палићу.

На највећој сцени СНП, синоћ је претпремијерно приказан филм "Име народа". Ово остварење по сценарију Милована Витезовића, представља биографско-историјску причу о народном трибуну Светозару Милетићу. Њега игра Љубомир Бандовић, а у осталим улогама су Жарко Лаушевић (Јован Јовановић Змај), Катарина Жутић (Милица Милетић Томић), Никола Ристановски (Јаша Томић) и остали.