latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Стејт департмент: У Србији се поправља инвестициона клима

Инвестициона клима у Србији се поправља посљедњих година, земља је учинила значајан напредак, констатује Стејт департмент у годишњем извјештају.
Инвестиције - Фото: илустрација
ИнвестицијеФото: илустрација

Овај извјештај се редовно припрема за 165 страних тржишта у циљу помоћи америчким компанијама при доношењу пословних одлука.

Унапређење инвестиционе климе у Србији заснива се, како се наводи у извјештају, на макроекономским реформама, већој финансијској стабилности, унапређеној фискалној дисциплини и процесу приступања ЕУ, који представља подстицај за правне промјене које унапређују пословно окружење, оцијенио је Стејт департмент.

Како је наведено, Влада Србије успјешно је завршила трогодишњи стенд-бај аранжман са ММФ-ом и премашила све своје фискалне циљеве за 2018. годину, а Србија је напредовала за четири мјеста на Дуинг бизнис листи Свјетске банке и сада је рангирана као 44.

Стејт департмент указује да је важан приоритет за Владу Србије и даље привлачење страних инвестиција и истиче да амерички инвеститори позитивно оцјењују Србију, посебно стратешки положај земље, добро образовану и исплативу радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини са кључним тржиштима, прије свега са ЕУ.

Оцјењује се и да су, упркос значајном напретку, пред Србијом и даље изазови, посебно у погледу административног кашњења и корупције.

Наведено је, како преноси РСЕ, да су компаније из Србије суочене са привременим извозним рестрикцијама пољопривредних производа и за све лијекове у марту и априлу 2020. године, усљед пандемије ковида 19.

У извјештају се додаје да је Влада Србије означила економски раст и отварање радних мјеста као главне економске приоритете и посветила се рјешавању великог броја питања у вези са спором транзицијом земље ка тржишно оријентисаном капитализму.

На законодавном пољу, Влада Србије је спровела значајне реформе Закона о раду, грађевинских дозвола, инспекције, јавних набавки и приватизације које су помогле да се унаприједи бизнис-окружење, наводи се у извјештају и додаје да Влада Србије полако напредује у рјешавању судбине проблематичних државних предузећа.

Уколико Влада Србије спроведе обећане реформе током процеса приступања ЕУ, пословне могућности би могле да наставе да расту у наредним годинама, закључује Стејт департмент у анализи.

Када је ријеч о самопроглашеном Косову, које је засебно обрађено, Стејт Департмент оцјењује да су главни проблеми - ограничена регионална и глобална економска интеграција, политичка нестабилност и мијешање у економију, корупција, непоуздано снабдевање енергијом, велики неформални сектор, потешкоће у успостављању имовинских права и слаба владавина закона.

У извјештају за 2020. годину наглашава се да су међународна финансијска подршка и дознаке дијаспоре биле основе економског раста.

Стејт департмент напомиње да у посљедње вријеме политичко окружење на тзв. Косову карактеришу кратки изборни циклуси и продужени мандати влада, а да се у јавности као највећи проблем види висока стопа незапослености.