latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:48 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Испоручене стеоне јунице, помоћ младим мљекарима

Младим произвођачима млијека у Рогатици и Хан Пијеску данас су испоручене стеоне јунице сименталке да би од Мљекаре Пађени из Билеће обезбиједили сигуран откуп млијека.
Фарма (архив) - Фото: РТРС
Фарма (архив)Фото: РТРС

Младим мљекарима испоручено је под 19 стеоних јуница аустријског сименталци. У Рогатици су још добили и три јунице чешког сименталца.

Ова пасмина подијељена је у оквиру пројекта помоћи кооперантима, чији је лидер Мљекара Пађени.

Виши стручни сарадник за сточарство, ресор пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном Министарству Свијетлана Мичић рекла је да се већ годину и по ради на реализацији пилот-пројекта на унапређењу мљекарства код младих произвођача.

Она је навела да 40 одсто средстава обезбеђује ресорно министарство, 10 одсто локална заједница, а остатак пољопривредни произвођачи, кооперанти, посредством испоруке млијека и директним новчаним плаћањем.

Мичићева је истакла да ће канцеларија у наредном периоду обићи све пољопривредне произвођаче, да се види какве су репродуктивне особине јуница, а касније ће бити праћена и њихова млијечност.

Координатор сировинске базе за Сарајевско-романијску регију Мљекаре Пађени, Божидар Зорановић, рекао је да ће на овај начин побољшати пољопривредну производњу на подручју регије, гдје је у оквиру пројекта помоћи кооперантима испоручено више од 100 стеоних јуница.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је да је циљ ове помоћи да се побољша млијечност и пасмински састав грла, те повећа број домаћинстава која се баве производњом млијека.

Он је напоменуо да је ова општина у прошлој години Мљекари Пађени испоручила више од 850.000 литара млијека.

Кооперанти са подручја општине Хан Пијесак прошле године су испоручили милион и 100 хиљада литара млијека Мљекари Пађени.