latinica  ћирилица
13/09/2020 |  12:10 ⇒ 12:14 | Аутор: sputniknews.com

Букинг отпушта раднике

Компанија за резервације хотела и кућа за изнајмљивање Букинг (Booking.com) објавила је да, због посљедица кризе проузроковане вирусом корона, креће у реструктурисање свог пословања.

Разлог су лоши резултати ове сезоне, али и драстични пад интересовања за туристичким путовањима који, како сматрају у тој компанији, у догледно вријеме неће бити пуно већи.

Штета коју је многим гранама свјетске привреде нанијела пандемија вируса корона збрајаће се још годинама, али већ сада је јасно да је највише страдала индустрија путовања. Током пандемије били су  обустављени летови, нису саобраћали ни возови ни аутобуси, а и границе су затворене.

Компанија је још почетком августа најавила да отпушта четвртину радне снаге, односно више од 4.000 запослених.

О предстојећем реструктурисању Букинг је прије два дана обавијестио партнере изнајмљиваче, наводећи да је ковид 19 увелико утицао на браншу у којој послују.

- Партнери попут вас примијетили су пад потражње као што смо га и ми примијетили. У августу смо најавили да ће доћи до реструктурисања. Наш тренутни број запослених замишљен је за пуно већи обим посла него што га имамо сада, а количина посла се нажалост неће повећати у блиској будућности - навели су из ове компаније.

Из компаније поручују да су учинили све што је у њиховој моћи да спасу радна мјеста, али и наводе да су "свјесни чињенице да се нешто мора промијенити да би и даље могли да пружају подршку заједничким корисницима и партнерима".

Букинг је основан 1996. у Амстердаму као мала старт-ап компанија која се развила у једну од највећих за онлајн резервацију смјештаја у свијету.

Дио те групе је Букинг холдингс који има око 17.000 запослених у више од 70 земаља у свијету.

Преко те платформе, према подацима компаније, дневно се, прије избијања пандемије, резервисало више од 1,5 милиона ноћења, преноси портал Seebiz.