latinica  ћирилица
13/09/2020 |  17:33 ⇒ 17:37 | Аутор: РТС

Грчка се наоружава, стижу фрегате и хеликоптери

Грчки премијер Киријакос Мицотакис најавио је хитну набавку 18 француских вишенаменских авиона "рафал", четири нове фрегате и неколико морнаричких хеликоптера. Истовремено, војска ће регрутовати додатних 15.000 војника.

Тензије у односима са Турском и неколико блиских сусрета флота двије државе у источном Медитерану, навели су власти у Атини да покрену озбиљан програм модернизације оружаних снага, који укључује набавку нових авиона, ратних бродова, хеликоптера, али и регрутацију још око 15.000 војника, пише Катимерини.

Осим набавке четири нове фрегате, Грчка планира хитну модернизацију постојећих бродова класе Меко, као и куповину четири нова хеликоптера "ромео". Ти хеликоптери су морнаричка верзија познатих летјелица "блекхок".

У наредних пет година, како је најавио Мицотакис, грчке оружане снаге биће бројније за 15.000 војника.

Грчки медији су јавили да је план премијера Мицотакиса најшира модернизација оружаних снага те државе у посљедњих 20 година.

Тензије између Грчке и Турске достигле су тачку кључања средином августа, када су се судариле грчка и турска фрегата. Инцидент се догодио током опасних маневара флотиле која је пратила турски истраживачки брод Оруч Реис, послат у источни Медитеран како би истражио резерве природног гаса, на који Анкара полаже право.

Тензије на линији Атина - Анкара изазвале су низ реакција, па се Француска одмах сврстала на страну Грчке и у регион упутила носач хеликоптера, фрегату и два "рафала". Атину је подржао и Израел, док је Њемачка позвала сукобљене стране на разум.

Грчка је, у међувремену, позвала Американце да појачају присуство у источном Медитерану. Грчки министар спољних послова Никос Денидас је значајније ангажовање америчких снага затражио од државног секретара САД Мајка Помпеа у Бечу.

Маневре на мору пратила је и серија запаљивих изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, који је у суботу упозорио Емануела Макрона, али и Грчку да ће имати озбиљне проблеме са њим.