latinica  ћирилица
13/09/2020 |  21:46 | Аутор: СРНА

Брисел заговара постепену интеграцију западног Балкана

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је да Брисел заговара опцију постепене интеграције земаља западног Балкана у блок, али да је и даље у великој мјери присутно неслагање Београда и Приштине око Косова.

- Ако ми не стабилизујемо Балкан онда ће бити тешко да будемо сматрани геополитичком силом. Јер нико други то неће учинити, само Европљани - рекао је Борељ у интервјуу за "Фајненшел тајмс" који је данас објављен.

Он је додао да питање Балкана представља посебну забринутост за ЕУ.

Борељ је нагласио да је "сусједство ЕУ практично у пламену" и заложио се за "снажан и јединствен одговор" свих чланица блока.

- У посљедњих 10 мјесеци наше сусједство је захватио пламен, од Либије до Бјелорусије. Све је много горе него што сам очекивао -рекао је Борељ.

Говорећи о региону Средоземља, Борељ је навео да су тензије између Грчке, Турске и Кипра почеле да расту експоненцијално и постоји озбиљан ризик да сукоб прерасте ниво ријечи.

Тензије су порасле када је Турска почела са истраживањем енергената у спорним дијеловима Средоземног мора на која право полажу и Грчка и Кипар.

Грчка је у међувремену распоредила поморске и ваздушне јединице, док је Француска наредила војне патроле.

Лидери ЕУ разговараће о Турској 24. септембра.

Говорећи о Бјелорусији, Борељ је рекао да ће министри спољних послова ЕУ 21. септембра сачинити листу рестриктивних мјера против званичника умијешаних у намјештање предсједничких избора у Бјелорусији 21. септембра.

Брисел је одбацио резултате избора у Бјелорусији одржаних 9. августа на којима је побиједио Александар Лукашенко освојивши 80 одсто гласова.

ЕУ је, такође, осудила насилну репресију мирних протеста и упозорила на увођење санкција.