latinica  ћирилица
14/09/2020 |  10:05 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Агата Kристи - најпродаванији аутор детективских романа свих времена

Енглеска књижевница Агата Кристи /1890-1976/, један од најпознатијих писаца детективских романа свих времена, рођена је 15. септембра 1890. године.
Агата Кристи (Фото: gretchenrubin.com) -
Агата Кристи (Фото: gretchenrubin.com)

Њени начитанији романи су: "Убиство Роџера Ајкрофта", "Леш у саркофагу", "Убиство у `Оријент експресу`", "Десет малих црнаца", "Вашар злочина", "Карипска загонетка", "Никотин", "Тајна замка Чимниз", "Тајна седам бројчаника", "Отворених карата", "Убиство у Месопотамији" и "Мишоловка".

Агату Кристи називају "краљицом злочина".

Током своје књижевне каријере, дуге више од пола вијека, написала је 79 књига /од којих су 66 криминалистички романи/ и више збирки кратких прича, које су продате у више од двије милијарде примерака широм свијета и преведене на више од 50 језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена. Забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела имала већу продају од романа Агате Кристи.

Њена драма "Мишоловка" имала је више од 25.000 извођења на сцени.

Агата Кристи је 2013. године проглашена за најбољег писца детективских прича, а њен роман "Убиство Роџера Акројда" за најбољи криминалистички роман свих времена.

У част својих књижевних дијела, именована је за команданта Реда Британске империје 1956. године, а сљедеће године је постала предсједник "Клуба детектива".

Умрла је 1976. године у 86. години.