latinica  ћирилица
14/09/2020 |  11:15 | Аутор: СРНА

Неколико одличних фимова у Венецији; Жбанићева без награде

Филмски портали оцјењују да је овогодишњи Филмски фестивал у Венецији промовисао неколико одличних филмова, посебно нова остварења Андреја Кончаловског, Кијошија Куросаве и Клое Џао, те да је филм Јасмиле Жбанић о сребреничким дешавањима остао без награде због осредње режије и неуспјеле емотивне нарације.

"Номадленд" /Земља номада/, амерички филм о заједници људи који живе у комбијима, путујући огромним пространством америчког запада, аутора Клое Џао, добио је највише оцјене филсмких критичара и махом пет од пет звјездица за квалитет.

Одличан утисак оставио је и филм са историјском тематиком "Жена шпијуна" Кијошија Куросаве, те мексичко-француско остварење "Нови поредак" Мајкла Франка.

Посебну награду жирија за умјетнички дојам добио је још један сјајан филм Андреја Кончаловског "Драги другови", који говори о првим радничким протестима у некадашњем СССР-у.

Дуго најављивани филм Јасмиле Жбанић - која се, како наводе неки француски и њемачки филмски портали, "специјализовала" за ратне теме из БиХ - "Кво вадис Аида" /Куда идеш Аида/, осим теме која је фестивалски профитабилна, није понудио довољну умјетничку креацију.

Много боље је прошао филм "Оаза", младог српског аутора Ивана Икића, који је побиједио у оквиру пропратног такмичарског програма "Дани аутора" и који је добио веома позитивне критике филмских магазина и портала.

Посебно добре критике ово остварење добило је у специјалозованим магазинима "Скрин дејли" и "Кино Европа".

Филмски портали посебно истичу чињеницу да је Фестивал одржан усред пандемије вируса корона, те да нису забиљежени случајеви заразе међу учесницима.