latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:32 | Аутор: sputniknews.com

Грађани Црне Горе туже државу и владу

Због објављивања списка особа којима је била одређена самоизолација и дијела списка заражених вирусом корона најављена је тужба против црногорске владе и државе.

Тужбу је најавило око 250 оштећених, а према писању подгоричког Дана, међу првима су табак пресавили Бјелопољци.

Позивајући се на своје информације, лист пише да ће највише тужбених захтјева бити у Подгорици, а одштетни захтјеви крећу се, наводи се, од пет до 10 хиљада евра, преноси Б92.

Један број оштећених грађана заступа и адвокат Далибор Каварић, који је у изјави за Дан рекао да је влада доношењем незаконите одлуке о објављивању имена и личних података лица у самоизолацији непотребно проузроковала материјалну штету буџету Црне Горе и новчану обавезу на терет грађана Црне Горе, која припада особама које су на тај начин стигматизоване и чија је приватност непотребно и неовлашћено изложена увиду јавности.

- Поступајући на овај начин, претходна влада је повредила превасходно начело пропорционалности чија је суштина да држава пронађе правичну сразмјеру између предузете мјере 'која је неопходна да би се у отвореном и демократском друштву задовољила сврха због које је ограничење дозвољено' и постављеног општег циља, гдје је у конкретном случају на појединца пао исувише велик терет у односу на јавни циљ који је требало постићи - навео је Каварић.

Указао је да поступци на описани начин, особама чији су лични подаци објављени повређено право на приватност и право на заштиту података о личности које штити Устава Црне Горе, како и права на поштовање приватног и породичног живота гарантованог Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Додао је да је заштита личних података, укључујући и медицинске податке од круцијалне важности за заштиту права на поштовање приватног и породичног живота, произилази из одредбе Европске конвенције, а заштиту тог права потврђује и богата и релевантна пракса Европског суда за људска права.

Подгорички дневник пише да је 10 особа из Бијелог Поља већ поднијело тужбе против државе преко адвоката Милоша Којовића, који истиче да особе чија су имена објављена имају прво на правичну накнаду због повреде права личности.

Уставни суд Црне Горе укинуо је одлуку Националног координационог тела за заразне болести о објављивању имена лица у самоизолацији од 21. марта ове године, утврдивши да је она супротна Уставу Црне Горе, Закону о заштити личних података, Европској конвенцији и Конвенцији Савјета Европе.

Таква одлука је донесена на иницијативу НВО Грађанска алијанса.