latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:34 | Аутор: СРНА

Словенија: Још 47 заражених, брине тренд од 100 заражених дневно

У Словенији је у посљедња 24 часа потврђено још 47 заражених вирусом корона од 1.110 тестираних лица, али су епидемиолози и даље забринути трендом од стотињак заражених дневно током посљедњих дана.

Број потврђених заражених од почетка епидемије данас је достигао 3.749, активно заражених је 866, а оних у болницама 40, од којих на интензивној њези девет, објавила је словеначка Влада.

У посљедња 24 часа у Словенији није било нових смртних случајева, па број умрлих од посљедица ковида 19 од почетка епидемије остаје 135.

Број утврђених нових зараза у посљедња 24 часа мањи је него претходних дана, кад је било стотињак случајева дневно, али тада уз знатно већи број тестираних.

Дан раније откривено је 99 обољелих на 1.793 тестираних, а епидемиолози страхују да ће бити настављен тренд раста зараза и хоспитализација.

У другој половини пршоле седмице у Словенији је сваког дана са већим бројем тестирања потврђивано по стотињак заражених, а највише у петак, 11. септембра, када их је било 109.

- Кривуља је у фази раста, тешко је најавити кад ће се почети спуштати. До прелома ће доћи кад сви почну стварно примјењивати епидемиолошке мјере које су већ дуго познате - рекао је синоћ за Словеначку телевизију начелник Института за јавно здравље Милан Крек.

Према његовим ријечима, уз тренд из задњих дана, број нових дневних зараза у Словенији могао би бити повећан на 165, а повећава се и број хоспитализација иако је стање у здравству под контролом.

- Тренутни број хоспитализираних одражава стање епидемије од прије двије седмице кад смо имали од 18 до 40 нових случајева дневно - каже Крек.

Он је упозорио да је репродукциони број ширења заразе у Словенији сада 1,4, те да је ова држава већ у "црвеној" зони јер има 40 новообољелих на 100.000 становника у током 14 дана.

Инфектолог Бојана Беовић, која води владин Стручни тим за ковид 19, изјавила је за ПОП-ТВ да се здравствени систем треба прилагодити за очекиван раст епидемије, те да становништво мора убудуће више водити рачуна о прописаним мјерама, које ће у супротном бити пооштрене.

Она истиче да су проблем приватна дружења са више од десет људи, те да би за за такве прекршаје требало увести строже казне.