latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:20 | Аутор: СРНА

Игуман Сава: Српске светиње бранимо истином и молитвом

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић поручио је да се вјерници и монаштво на Косову и Метохији за српске светиње боре истином и молитвом.
Игуман Сава Јањић (фото: www.nspm.rs) -
Игуман Сава Јањић (фото: www.nspm.rs)

Реагујући на албанско својатање српских православних светиња на Косову Метохији, игуман Сава истакао је да се вијековим српско монаштво и вјерни народ моле у тим светињама.

- Вијековима се наше монаштво, вјерни народ моли у светињама на Косову и Метохији зато што су то наша мјеста сусрета са Богом и једних са другима. Нити смо узимали, нити ћемо узети нешто туђе, али нећемо дати да нас неко у својој кући сматра отмичарем - поручио је игуман Сава на Твитеру.

Он је истакао да Манастир Дечани вијековима стоји као упаљена свијећа молитве.

- Никада у прошлости, чак и у турско вријеме, нико није говорио да нисмо своји на своме. Новије тврдње оних који нас називају узурпаторима, срамно су дјело недостојно оних синова албанског народа који су знали да поштују другог - навео је игуман Сава.

Приштински лист Коха је у свом најновијем нападу на баштину Српске православне цркве на Косову и Метохији навео да православни манастири и цркве из периода Немањића "не припадају Србији" већ да је у питању "древно албанско насљеђе настало на византијским споменицима у средњем вијеку".