latinica  ћирилица
14/09/2020 |  15:13 | Аутор: СРНА

Бесплатно тестирање, али током самоизолације 65 одсто од плате

Грађани Србије који се заразе вирусом корона током љетовања у земљама у којима се овај вирус шири, не могу да рачунају да ће имати пуну плату током самоизолације, као што је било током ванредног стања.

С обзиром на то да су путовали на сопствени ризик, примаће плату током изолације колико им иначе сљедује током боловања, односно 65 одсто зараде, преноси "Блиц".

Трошкове тестирања пацијената који имају тегобе, без обзира на то што су упркос апелима били на љетовању у земљама у којима се корона шири, сносиће држава, као и до сада.

Према одлуци Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона, сви грађани Србије, који се тренутно налазе на љетовању у Црној Гори, Хрватској, БиХ или другим земљама у којима је "експлодирала" корона, од петка у 18.00 часова биће у обавези да се у року од 24 сата након уласка у земљу јаве у локалну ковид амбуланту.

Да ли ће се над њима вршити конкретан надзор зависиће од мишљења љекара на терену, а ако особа буде имала тегобе, урадиће јој се детаљне анализе.

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да ће грађани Србије од љекара добити дијагнозу и по тој основи отварају боловање, током којем им сљедује 65 одсто плате.

- Снимак плућа, крвна слика, тестирање и шаље се у самоизолацију код куће, ако нема потребе да буде смјештен у болницу. Препорука је да буде 10 дана самоизолација, међутим, ако тај пацијент упркос тегобама добије негативан резултат, нема потребе да остаје у самоизолацији - рекао је Тиодоровић за "Телеграф".