latinica  ћирилица
14/09/2020 |  16:06 ⇒ 16:08 | Аутор: РТС

Кон: Безбједније је на Инфективној клиници са маском него на некој забави у Црној Гори

Одговорно понашање грађана и придржавање мјера које су прописане довеле су Србију у стабилну ситуацију иако је епидемиолошка ситуација у окружењу и Европи лоша, рекла је замјеница директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Епидемиолог Предраг Кон истиче да се прихватљива ситуација може очувати једино рационалним понашањем. Одлазак на славља или на љетовање у земље региона тренутно представља огроман ризик и лош избор.

У преко 20 европских земаља у току претходне недјеље забиљежен је рекордан број регистрованих случајева вирус акорона, истакла је Кисић Тепавчевићева.

- Око нас се налазе многобројна жаришта, код нас је ситуација стабилна, али несигурна јер може да се брзо промијени. У овом тренутку је већа могућност да се инфицирате у некој од земаља у окружењу које су популарне међу нашим грађанима - рекла је Кисић Тепавчевићева. 

Замјеница директора Института "Батут" истиче да морају сви да уложе максималан напор да одрже стабилну ситацију и вирус држе под контролом у сусрет сезони респираторних инфекција.

- Не смије да нас завара тренутно повољна ситуација у нашој земљи иако смо изузетно поносни на то и на савјесно понашање грађана, посебно младих који су кренули у школу - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Данас је донесена стратешка одлука о која се разматра већ недјељама, рекао је Кон о мјерама према људима који се враћају са љетовања. Они ће на границама добити иницијално рјешење да се јаве у ковид амбуланте и заводе.

- Надзор ће бити спроведен и до краја ће бити разрађено како ће он да функционише - рекао је Кон истичући да Србија не може да остави отворене границе тек тако без надзора.

Кон каже да се прихватљива епидемиолошка ситуација може очувати једино рационалним понашањем. Боравак у Црној Гори је тренутно ризик и лош избор за љетовање због чега су грађани и обавијештени да се што прије врате у земљу.

- Такође, славља нам се стално дешавају паралелно са ситуацијом да драстично расте број обољелих у Европи. Безбједније је тренутно бити на Инфективној клиници уз коришћење маске него на неким од мјеста гдје је максимално преношење. Ако имате заштитну опрему сигурнији сте на самој Инфективној клиници, него на некој забави тренутно у Црној Гори.

Ове драстичне поруке су неопходне да разумијемо да смо сада овде због самодисциплине и зато не смијемо да полетимо једни другима у загрљај. Није мудро, јер ће нам се опет пунити болнице - истакао је Кон.

Мјере које су данас донесене с циљем да се вирус задржи од уласка у Србију и сви који се враћају са љетовања морају да схвате и понашају се у складу са тим да можда носе вирус, а да тога нису свјесни и зато је њихова сарадња неопходна, нагласио је Кон.

Још једном је свима упућен апел да се и даље понашају одговорно.