latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:12 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Мурашко: У току регистрација двије домаће и двије стране вакцине

У Русији је у току регистрација двије домаће и двије стране вакцине против вируса корона, а вакцина "Спутник пет", коју је развио центар "Гамалеја", већ је регистрована, изјавио је руски министар здравља Михаил Мурашко.
Михаил Мурашко -
Михаил Мурашко

Мурашко је током састанка Координационог савјета за борбу против ширења вируса корона рекао да се развојем једне од домаћих вакцина бави центар "Вектор" Роспотребнадзора, а друге институт "Чумаков".

Када је ријеч о страним вакцинама, једна је кинеска вакцина "Синофарма", а друга је заснована на аденовирусу шимпанзе "Астра зенека".

Мурашко је истакао да први резултати истраживања отпорности и трајања имунитета показују да се међу онима који су прележали вирус корона смањује број оних који имају имунитет на инфекцију.

- Стога ћемо, можда, када јасније будемо разумјели временске оквире ове инфекције, колико дуго имунитет остаје стабилан, између осталог, кориговати препоруке за вакцинацију - рекао је Мурашко.

Он је навео да је у Русији купљено 60 милиона доза вакцине против грипа, а да је вакцину примило 7,5 милиона људи, преноси "Спутњик".

Мурашко каже да ове године становништво веома активно иде на вакцинацију, да слуша упозорења медицинских радника и схвата колика је одговорност према свом здрављу, као и здрављу других у овом сложеном периоду.

Он је рекао да су сви региони Русије спремни за пораст епидемије у случају повећања броја обољелих од ковида 19 и грипа.

Мурашко истиче да Русија у борби против ковида 19 нема никаквих проблема са лијековима - ни са домаћим, ни увозним.

Русија је у августу регистровала прву у свијету вакцину против вируса корона "Спутник пет", коју је развио центар "Гамалеј" заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Тренутно је у току финална фаза тестирања вакцине, у којој учествује велики број добровољаца. Тестирање је показало да вакцина развија висок хуморални и ћелијски имунолошки одговор код 100 одсто испитаника и да не изазива нежељене реакције. /крај/ск