latinica  ћирилица
14/09/2020 |  20:14 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Отворена изложба фотографија "Чај, љубав, свијет" (ФОТО)

У Бањалуци је данас, поводом Свјетског дана Конфуцијевих института, свечано отворена изложба фотографија "Чај, љубав, свијет".
Чај, љубав и свијет - Фото: РТРС
Чај, љубав и свијетФото: РТРС

У Конфуцијевом институту Универзитета у Бањалуци, који је организатор изложбе, кажу да се у више од 500 Конфуцијевих института широм свијета у септембру традиционално обиљежава Свјетски дан ових института, при чему се организују јавни догађаји на којима се кинески језик, култура и традиција дијеле са грађанима тих локалних заједница.

Љиљана Стевић из овог института навела је да на изложби рађено и у сарадњи са колегама из кинеског Тјенђина, те да је сљедећи догађај који ће организовати представљање књиге која промовише односе Срба и Кинеза кроз историју, као и пјесама бањалучких пјесника које су преведене на кинески језик.

Један од реализатора изложбе Љубиша Прерадовић рекао је Срни да је пред посјетиоцима изложбе 36 селектованих фотографија које је изабрао специјални жири из Кине, од укупно 200 фотографија које се иначе приказују широм свијета.

Он је навео да ће изложба бити отворена 30 дана.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је овдашњи Конфуцијев институт један од најуспјешнијих у Европи.

Чај, љубав и свијет (Фото: РТРС)

- Организују низ манифестација којима желе да нам приближе обичаје, традицију, културу, историју Кине, истовремено представљајући Кинезима наше обичаје, традицију, културу, историју - навео је Гајанин.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је Конфуцијев институт један од мостова сарадње Срба и Кинеза.

Чај, љубав и свијет (Фото: РТРС)

- Покушавамо да сарађујемо и са кинеским градовима, попут Тјенђина, а могућности сарадње са Кином су неограничене у свим областима. У будућности ће и даље бити важни економски односи јер је овдје присутан низ кинеских компанија које раде крупне инфраструктурне пројекте. Ту Бањалука и Српска треба да траже своје мјесто - навео је Радојичић.

Чај, љубав и свијет (Фото: РТРС)

Изложба је организована у просторијама Конфуцијевог института на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, а обиљежавање Свјетског дана Конфуцијевих института ове године се организује у сарадњи са Међународним удружењем научних радника.