latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:16 ⇒ 09:50 | Аутор: sputniknews.com

САД: Горе милиони хектара, стиже и ураган (ВИДЕО)

Америку погађа прави временски пакао. У појединим државама на западу земље, као што су Орегон, Калифорнија и Вашингтон, букте пожари и горе милиони хектара, док са друге стране на југоисток САД стиже ураган Сали.
Пожар у Калифорнији (фото:AP: Noah Berger) -
Пожар у Калифорнији (фото:AP: Noah Berger)

Најмање 33 особе погинуле су у пожарима који бјесне на подручју западне обале САД, док се више од 20 води као нестало, објавили су амерички медији.

Изгорјели су милиони хектара, велики број људи остао је без домова или је морао да их напусти пред ватреном стихијом.

Од 15. августа, када су пожари почели, на западној обали изгорјело је готово два милиона хектара, од чега само у Калифорнији 1,2 милиона.

Спасилачке екипе, уз помоћ дресираних паса, обилазе угрожена подручја у потрази за преживјелима и проналажењу тијела могућих жртава.

У Орегон ће бити послато око 1.000 припадника Националне гарде како би помогли у борби против пожара, рекао је генерал Мајк Стенсел.

Гувернерка Орегона Кејт Браун затражила је од предсједника Доналда Трампа да прогласи ванредно стање у тој држави.

Због пламена и пепела ваздух у Сан Франциску, Сијетлу и Портланду је ових дана међу најгорима на свијету и у извјештајима је описан као "катастрофалан".

Агенција АП пише да је "дим испунио ваздух мирисом метала, попут мириса металних новчића".

Због загађености ваздуха, видљивост у неким мјестима је свега 500 метара, што чини вожњу опасном, упозорили су надлежни.

Док на западној обали бјесне пожари, југоисточној пријети ураган.

Тропска олуја "Сали" ојачала је и прешла у ураган и врло брзо би могла да стигне до копна, упозориле су америчке метеоролошке службе.

Ураган је праћен вјетром снаге 150 километара на час и могао би да изазове пораст Мисисипија у америчким савезним државама Луизијана и Алабама, пренио је Ројтерс.

Њу Орлеанс, који је прије 15 година погодио ураган "Катрина", спада у ризично подручје.

- Лоше вријеме не смијемо олако схватити - упозорила је Кеј Ајви, гувернерка Алабаме, након што је у тој држави која се граничи са Флоридом, прогласила изванредно стање.

Иначе, ово је други ураган који погађа САД за мање од мјесец дана, пошто је недавно том државом протутњала "Лаура", која је без струје оставила око 82.000 људи, а више од 200.000 без воде за пиће, пишу амерички медији.

Временске неприлике и пожари изазвали су потрес и на политичкој сцени уочи новембарских предсједничких избора.

Демократски предсједнички кандидат Џо Бајден је предсједника САД Доналда Трампа назвао "климатском паликућом" због тога што не признаје улогу глобалног загријавања у пожарима на западу земље, док је Трамп рекао да је одржавање шума кључ за контролу пожара и да за то одговорност сносе гувернери погођених држава.