latinica  ћирилица
15/09/2020 |  09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Торино: Нема клупа за ђаке, школска настава у цркви

Ученици једног школског одјељења у Торину, чекајући да додатни столови буду допремљени због друштвеног дистанцирања, наставу првог школског дана провели су у цркви.
Школа у цркви у Торину (Фото: torino.repubblica.it) -
Школа у цркви у Торину (Фото: torino.repubblica.it)

- Није било другог избора. Нове клупе наручили смо почетком јула, а још нису допремљене. Ово је привремено рјешење, надамо се да неће трајати више од неколико дана - навели су из школе “Convitto Umberto I“ у Торину.

Њихов први школски дан почео је наставом италијанског и латинског језика, услиједио је час историје, затим филозофије, па одмор у дворишту цркве, а након тога двочас из математике.

- Наша школа је секуларна и остаје секуларна чак и током наставе на оваквом мјесту - истакло је руководство школе.

Школска настава у цркви новост је и за вјернике, те је једна старија жена усред школског часа ушла у цркву, и помало збуњена, клечећи се помолила, пише италијански лист Република.

Ученици још једног одјељења исте школе такође су имали потешкоће да пронађу простор за наставу усљед пандемије и мјера физичког дистанцирања, па ће, привремено, часове имати у школској кантини.

Истовремено, дјеца једне основне школе у Ђенови на почетку школске године користила су столице као столове за писање, а сједила на поду или клечала јер није допремљено довољно нових клупа како би сваки ученик сједио сам за столом.

Та ситуација узрујала је многе родитеље који су се окупили испред школе у знак протеста.

- Дјеца, њихове породице и наставници нису заслужили овакав третман - навео је предсједник региона Лигурија Ђовани Тоти на друштвеним мрежама и објавио фотографију једног школског одјељења у Ђенови на којој је приказана учионица без столова и дјеца која клече и пишу на столицама.

У већем дијелу Италије јуче је почела нова школска година, послије шестомјесечне паузе због пандемије вируса ковид-19, међутим у појединим регионима одложен је почетак школске наставе за 16, 22. и 24. септембар.