latinica  ћирилица
15/09/2020 |  11:59 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Додијељена трећа награда "Златна сова"

У Андрићграду данас је уручена трећа награда "Златна сова" аутору Бранку Јовичићу из Брода за роман "Давно испричане приче", коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.
Вишеград - уручена трећа награда "Златна сова" - Фото: СРНА
Вишеград - уручена трећа награда "Златна сова"Фото: СРНА

Аутор треће награде рекао је новинарима да је радња романа Други свјетски рат и да је књига базирана на психологији човјека у рату.

- Идеја је настала прије десет година размишљајући зашто човјек иде у рат и зашто убија. Тад сам схватио да немам довољно искуства и идеја је сазријевала до сада - истакао је Јовичић.

Он је нагласио да му награда много значи, да га мотивише и да планира да се такмичи и сљедећих година.

Вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић рекао је да су прва и друга награда, као и награда "Златна совица" уручене у Београду.

- Промоција ових дјела је до сада била на Бањалучком сајму књига, а ове године због пандемије вируса корона књиге ће бити изложене у нашим књижарама до 21. септембра и сва дјела ће бити на попусту од 20 до 70 одсто - напоменуо је Ђенић.

Он је навео да је награда за прво мјесто књига штампана у тираж од 300 примјерака и 5.000 КМ, друго мјесто је 3.000 КМ, а треће 1.000 КМ.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да је конкурс окупио све писце који стварају на српском језику са свих континената.

- Сад имамо око 30 рукописа сваке године. Овај конкурс је различит од осталих јер се на нашим просторима награђују дјела за објављене романе, а код нас су награде за необјављен роман - истакао је Керлета.

Прва награда на конкурсу припала је Радисаву Милићу из Смедерева за роман "У кругу", друга награда за роман "Чак и у Хуенти", аутора Надежде Пурић Јовановић из Београда, док је добитник "Златне совице" Вера Приљев из Београда.