latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:33 | Аутор: СРНА

Кинеска вакцина можда спремна у новембру

Кинеска вакцина против вируса корона могла би да буде спремна за јавност већ у новембру, рекла је државној телевизији Ву Гујжен, стручњак кинеског Центра за контролу болести.

Кинеске компаније утркују се у развоју вакцине, а фирме "Синовак бајотек" и "Синофарм" приказале су кандидате за вакцине на трговинском сајму у Пекингу овог мјесеца.

Представници ових компанија рекли су агенцији АФП да се надају да ће њихове вакцине добити дозволе до краја године, послије обављања треће фазе испитивања.

Вуова је изјавила да би вакцина могла да буде доступна широј јавности "око новембра или децембра.

Она није прецизирала на коју вакцину мисли, али је рекла да је "на основу резултата треће фазе клиничких испитивања, садашњи напредак веома добар".

Вуова је изјавила да је примила вакцину у априлу и да се осјећала добро током претходних неколико мјесеци, али није навела из које компаније је медикамент којим је имунизована.

Тренутно постоји девет кандидата за вакцине у касним фазама испитивања на људима, али су неки наишли на препреке. Фармацеутски гигант "Астразенека" и Универзитет Оксфорд прекинули су привремено клиничке тестове прошле седмице јер се један учесник студије необјашњиво разболио.

Неки од кинеских кандидата за вакцине већ су понуђени радницима есенцијалних служби према програму ургентне имунизације.

Портпарол "Синовака" рекао је АФП-у овог мјесеца да су "десетине хиљада" људи добровољно примили вакцину ове фирме, укључујући 90 одсто запослених у компанији и чланове њихових породица.