latinica  ћирилица
15/09/2020 |  16:53 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Прошлу годину обиљежила опструкција изборне воље грађана

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Снежана Бурсаћ Новаковић изјавила је да се извјештај о раду Савјета министара који је разматран на данашњој сједници Представничког дома односи на 2019. годину која је обиљежена опструкцијом изборне воље грађана.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Данас смо разматрали извјештај о раду Савјета министара у 2019. години. То је година потпуног политичког губитка времена и енергије, разумијевања и толеранције која је неопходна за ефикасно функционисање заједничких органа - рекла је Бурсаћева.

Она је додала да се, нажалост, због одређених пролонгираних одлука у овој години које се односе на именовања и још неке оперативне ствари, догађа наставак опструкције изборних резултата.

- Имали смо ситуацију да је извучено из контекста да је предсједавајући Савјета министара /Зоран Тегелтија/ данас изјавио да за одређена законска рјешења нема скупштинску већину, а он је рекао да за одређена законска рјешења нема адекватну подршку, што је разумљиво - рекла је Бурсаћева.

Она је изразила увјерење да ће актуелна парламентарна већина успјети да усаглашава и у оба дома Парламентарне скупштине БиХ постиже консензус о важним стварима.

Када је ријеч о извјештајима из 2019. године, Бурсаћева указује да представљају значајан показатељ како се дешавају ствари ако нема адекватног политичког представљања представника из Републике Српске.

- Наиме, извјештај о утрошку буџетске резерве у 2019. години одсликава поданичко и бесмислено понашање представника СДС-а и ПДП-а који су партиципирали у том сазиву Савјета министара јер је од укупно 1,8 милиона КМ из буџетске резерве на пројекте у Републици Српској утрошено око 230.000 КМ - рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула да ниједна једина буџетска марка од утрошених 600.000 КМ за пројекте из области спорта и културе који су ишли кроз Министарство цивилних послова није усмјерена према Републици Српској.