latinica  ћирилица
15/09/2020 |  22:30 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Черкез: Повратак са годишњих кривац што БиХ предњачи у броју заражених

Помоћник министра здравља ФБиХ Горан Черкез рекао је да је повратак с годишњих одмора један од најважнијих разлога што БиХ у посљедње вријеме предњачи у броју заражених вирусом корона, посебно у западној Херцеговини.
Горан Черкез -
Горан Черкез

Он је оцијенио да се у БиХ људи веома добро држе мјера и да је најважније да здравствени капацитети могу примити све заражене особе.

Коментаришући најаву Свјетске здравствене организације да ће у октобру и новембру Европа забиљежити пораст дневног броја умрлих, Черкез је рекао да је то могуће с обзиром на то да ће доћи до промјене температуре, климе, провјетравања просторија, боравка односно неборавка у природи.

- БиХ има три до четири пута мањи број случајева смрти у односу на јако развијене здравствене системе у државама попут Енглеске - истакао је Черкез.

Он оцјењује да је рано говорити о почетку школе у контексту ширења вируса, преносе федерални медији.

- Рачунали смо на кршења мјера, на годишње одморе, а школа је у овом раздобљу повећан ризик, али је још рано говорити јер је тек почела. Улазимо у јесен, имунитет нам неће бити исти, ризици се мултипликују - рекао је Черкез.

Он је истакао да се очекује, да ће се пандемија држати под контролом, али да се мора стално бити на опрезу.

- Видјели сте шта се догађа у Шпанији, Француској...Морамо стално бити на опрезу - рекао је он.

Черкез је додао да инспекције раде свој посао, али је то углавном на нивоу апела, а не кажњавања.

- Ако подигнемо свијест и почнемо се понашати по мјерама – дистанца, маска, прање руку и лична хигијена, ако се тог придржавамо, олабавићемо неке мјере... док имамо дискотеке које раде, а нико их не санкционише, док имамо прославе, није добро - рекао је Черкез.