latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:52 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Унаприједити област економских услуга, чести приговори потрошача

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је данас да је у Српској у првих шест мјесеци ове године поднесено око 1.200 приговора потрошача, од којих се више од 70 одсто односи се на економске, односно комуналне услуге, указавши да је потребно учинити додатне напоре на унапређењу ове области.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

Гашићева је, прије почетка конференције "Права потрошача економских услуга - комуналне услуге", навела да се највећи број жалби односи на услуге испоруке електричне и топлотне енергије.

- Имамо различита понашања у различитим локалним заједницама јер је ријеч о економским услугама које се регулишу на нивоу локалних самоуправа, те нам је циљ да дођемо до одређених заједничких рјешења - рекла је Гашићева.

Она је истакла да је циљ данашње конференције да се добију важне информације од удружења за заштиту потрошача о најчешћим проблемима у овој области ради креирања законских рјешења за унапређење.

- Закон о заштити потрошача, усвојен 2012. године, до сада је имао двије измјене с циљем унапређења права потрошача, али и усклађивања са европским директивама. У плану је да до краја године буде донесен закон о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача да би се и даље наставило са унапређењем ове области - рекла је Гашићева.

Драгован Петровић из Покрета потрошача Републике Српске каже да је велики број оправданих приговора потрошача био на обрачун топлотне енергије.

- На то смо реаговали и ријешили велики број проблема. Када је ријеч о потрошњи електричне енергије, ту не би требало да буде већих проблема, али потрошачи често реагују и без аргумената - навео је Петровић.

Правник у Удружењу за заштиту потрошача "Цам" Ђорђе Радановић истакао је да се грађани, осим на комуналне услуге, често жале и на то да су у продавницама купили производ са истеклим роком.

- Најчешће нас зову када је ријеч о производу за дијете, а којем је истекао рок трајања, те позивам све трговце да воде рачуна о томе јер је то опасно. Имали смо чак и случај да је купац купио пелене за бебе којима је истекао рок - напоменуо је Радановић.

Он је нагласио да је Република Српска направила добар систем бесплатне правне помоћи за потрошаче, те да је потребно само да се јаве неком од удружења, које ће предузети кораке да заштити њихова права.