latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:54 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Дјело и личност Крајишника биће уграђени у културу сјећања

Комеморација поводом смрти првог предсједника Народне скупштине Републике Српске Момчила Крајишника одржана је данас у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Недељко Чубриловић (Фото: НСРС) -
Недељко Чубриловић (Фото: НСРС)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Крајишник један од најзначајнијих утемељивача Републике Српске.

- Крајишникова смрт није само губитак за породицу, него и за нас који смо га познавали, дружили се и радили са њим, али и за све друге који су били и јесу за компромис, суживот и изградњу нормалних односа између људи, група, народа и политичких заједница на нашим просторима - рекао је Чубриловић на комеморацији.

Он каже да је историја била неправедна и немилосрдна према покојном Крајишнику и да је доживио судбину многих српских вођа из БиХ у посљедњих вијек и по њене историје.

- Крајишник је највећи дио живота посветио борби за равноправност српског народа, за афирмацију његових права, вриједности и ресурса, а доживио је да буде осуђен од Међународног трибунала за ратне злочине у бившој Југославији, само због тога што се у једном часу наше историје нашао на челу народних тежњи Срба из БиХ да сачувају своју државу, своје право на самоопредјељење и равноправност унутар БиХ, али и зато што је био предсједник Скупштине српског народа у БиХ, касније и Народне скупштине Републике Српске када је конституисана - додао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Крајишник осуђен иако нико није запамтио да је рекао макар и једну непримјерену или инкриминишућу реченицу, а камоли да је починио дјела због којих је суђен и пресуђен.

Чубриловић је напоменуо да Крајишник није могао остати по страни кад се почетком 90-их година прошлог вијека над српским народом у БиХ надвила опасност од политичког и сваког другог нестанка.

- Одмах се укључио у политичку борбу, најприје путем СДС-а, прве политичке организације српског народа у БиХ послије 1945. године, а након избора одржаних у јесен 1990. године, али и путем институција формираних на основи изборних резултата - подсјетио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, за Крајишника није било нерјешивих ситуација, трагао је и видио излаз и из најзамршенијих процеса и односа, нудио је компромисе противничким странкама, али је увијек знао шта је и гдје је црвена линија српских националних интереса преко које се не смије пријећи.

- Чак и у најтежим ратним приликама, у преговорима са ратујућим странама и међународним посредницима, Крајишник је чврсто заступао српске националне и државотворне интересе и права - каже Чубриловић.

Он је нагласио да ће због свега што је Крајишник радио и урадио за Републику Српску остати трајно уписан у њене анале и историју, а да му се Српска донекле већ одужила додјељујући му највиша одликовања.

Чубриловић је подсјетио да је послије потписивања Дејтонског мировног споразума и првих избора одржаних 1996. године, Крајишник изабран за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и ту дужност обављао двије године.

- И на тој позицији наставио је да се бори за интересе Републике Српске, сад већ једног од два равноправна државотворна ентитета унутар Дејтоном уговорене БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је навео да се данас може рећи да је Крајишник био велики човјек, постојан у свом националном опредјељењу, чврстог карактера и велике радне енергије.

- Дао је немјерљив допринос настанку и развоју Републике Српске, дејтонске БиХ, успостављању специјалних паралелних односа и веза између Српске и Србије, стабилизацији односа у региону - додао је Чубриловић.

Због свега наведеног, каже он, Крајишник заслужује захвалност и поштовање, а српски народ и његови изабрани представници наћи ће начине да његову личност и дјело уграде у културу сјећања као трајну вриједност.

- За све што је урадио за српски народ у БиХ и за Републику Српску, у име Народне скупштине Републике Српске и свих нас изражавам захвалност нашем Момчилу Моми Крајишнику. Нека му је вјечна хвала и слава му! - рекао је Чубриловић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је са жаљењем примио вијест о смрти Крајишника.

- Грађани Пала нису Крајишника доживљавали као политичара који је имао храброст и визују приликом доношења историјских одлука за српски народ, него као суграђанина. Наш Момо је имао времена и стрпљење за све људе што ће становници Пала увијек памтити - каже Југовић.

Он је навео да се Крајишник свесрдно залагао за развој Пала, али и друштва у цјелини.

- Одласком Крајишника, не губи само његова породица, него и сви са којима је радио и дружио се. Његова дјела и оно што је урадио за Пале и Републику Српску никада неће бити заборављени - рекао је Југовић.

Комеморацији су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, бивши предсједници Републике Српске и Народне скупштине, некадашњи и садашњи посланици, министри, званице из јавног, политичког и друштвеног живота, који су се уписали и у књигу жалости.