latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:01 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Копривица свједочила о убиству своје кћерке

На суђењу Рамизу Дрековићу за злочине почињене над српским цивилима у Калиновику 1995. године, свједок Тужилаштва БиХ Милка Копривица рекла је да је мртву кћерку пронашла у Дому здравља Калиновик након гранатирања овог мјеста.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Она је испричала да јој је кћерка убијена у суботу, 3. јуна 1995. године.

- Тај датум никад нећу заборавити - рекла је Копривица и додала да је њена кћерка тада ишла у осми разред основне школе.

Она је нагласила да је њена кћерка из села Јажићи пјешке ишла у школу са осталим ђацима, те да су ученици, након што су гранате почеле падати, пуштени кућама, преноси Бирн.

- Пошли су кући из школе, насред чаршије петоро је повријеђено и она је погинула - рекла је Копривица.

Одговарајући на питања одбране, она је навела да није ишла на мјесто гдје је пала граната, те да је мртву кћерку нашла у Дому здравља Калиновик.

- Отишао је по њу мој комшија који је радио у Дому здравља. Она је из Дома здравља довучена кући - рекла је Копривица и на питање одбране да ли је њен комшија био у Војсци Републике Српске одговорила да није.

Након што јој је одбрана презентовала записник од 8. новембра 2016. године који су сачинили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, Копривица је потврдила аутентичност, односно да је на изјави њен потпис.

Кадрија Колић, бранилац оптуженог Дрековића, рекао је да ће записник Сипе користити као свој доказ, те да приговара на законитост исказа.

- Прибављен је на незаконит начин, те се треба третирати као плод отровне воћке - рекао је Колић, те додао да је исказ узет уз грубо кршење елементарних начела и закона и кривичног поступка.

На Колићево питање да ли се сјећа да су јој припадници Сипе прочитали исказ, Копривица је рекла: "Ти људи су радили што је њихово, а ја се не сјећам, само знам да је дијете мртво, ја не знам шта ћу".

Одбрана је од Вијећа затражила да изда наредбу о достављању књиге увиђаја и протокола из Фоче у периоду од јануара до јуна 1995. године јер је увид у те документе, како су навели, онемогућен.

Предсједавајући Судског вијећа Станиша Глухајић рекао је да ће уздати наредбу, али за период из оптужнице јер ми је релевантнији, те додао да се то односи на мај и јун 1995. године.

На питање Вијећа да ли је у сродству или у завади са оптуженим Дрековићем, Копривица је рекла да "не зна ништа, ни ко је ни шта је", те да само зна да њеног дјетета више нема.

Миланко Кајганић, тужилац Тужилаштва, рекао је да су приговори одбране у потпуности неосновани.

Дрековић је оптужен да је, као командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, у периоду од 21. маја до 7. јуна 1995. године, артиљеријским јединицама у мјесту Бјелимићи код Коњица наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

- Ја сам оптужени, разумијем вашу бол у потпуности и желим да Вам искрено изразим саучешће - рекао је Дрековић обраћајући се свједоку Милки Копривици.

Суђење ће бити настављено 30. септембра.