latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:03 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Поново приједлог за проглашење стања природне несреће

Кризни штаб Министарства здравства Федерације БиХ поново ће предложити Федералној управи цивилне заштите да буде проглашено стање природне несреће, али се не очекује никакво повећање рестриктивних мјера.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је након сједнице Кризног штаба да се предлаже проглашење стања природне несреће због изузетно тешке ситуације у Западнохерцеговачком и Херцеговачко-неретванском кантону, гдје надлежне институције нису вршиле надзор прописаних мјера.

Черкез је истакао да се здравствени капацитети у Западнохерцеговачком кантону проширују како би могли примити повећани број обољелих од ковида 19, што је изазвало додатну забринутост, преносе федерални медији.

Он је навео да су разлози повећаног броја обољелих повратак са годишњих одмора, али у највећој мјери непоштивање прописаних мјера Кризног штаба.

- Иако је договорен појачан надзор са кантоналним институцијама које треба да врше надзор, оне нису радиле у мјери у којој су требале и имамо овакву ситуацију - рекао је Черкез.

Он је истакао да је Кризном штабу потребна помоћ и подршка органа који нису радили довљно на самом надзору препорука иако је то била њихова обавеза, те изразио наду да ће Федерална управа цивилне заштите прослиједити приједлог Влади ФБиХ и да ће бити уведено стање природне несреће.

Према његовим ријечима, очекује се да ово стање неће проћи још за годину дана.

- Требамо бити стрпљиви и одговорни и поштовати само четири мјере - дистанца, маска, лична хигијена и немојте бити сами доктори, већ ако имате симптоме останите кући и назовите љекаре, немојте ићи на посао - додао је Черкез.

Шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ Сањин Муса указао је да људи нису свјесни озбиљности ситуације у којој се налазе.