latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:11 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Комеморација поводом смрти Момчила Крајишника (ФОТО/ВИДЕО)

Ријечима да ће Република Српска вјечно бити захвална једном од својих најистакнутијих оснивачa, највиши функционери Српске опростили су се од првог предсједника Народне скупштине Момчила Крајишника.
Комеморација Момчилу Крајишнику -
Комеморација Момчилу Крајишнику

На комеморацији у Бањалуци речено је да ће по имену првог предсједника Скупштине Републике Српске и првог српског члана Предсједништва БиХ бити назване бројне улице и институције.

Крајишник је највећи дио живота посветио борби за равноправност српског народа. Том идеалу никад није подредио тежњу за компромисом међу народима, рекао је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Недељко Чубриловић (Фото: НСРС)

Првог предсједника Скупштине ће, каже, памтити и по томе што је утамничен, иако нико не може пронаћи ниједну спорну реченицу у његовим говорима и документима.

- Само због тога што се у једном часу наше историје нашао на челу народних тежњи Срба из БиХ да сачувају своју државу, своје право на самоопредјељење и равноправност унутар БиХ кад су деведесетих била угрожена, али и зато што је био предсједник Скупштине српског народа у БиХ - рекао је Чубриловић.

Комеморација Момчилу Крајишнику, Фото: РТРС

- Момчило је увијек имао времена за пријатеље, али и познанике које је тек овлаш познавао, манифестујући ону надалеко познату стрпљивост која га је карактерисала кад је обављао дужности највиших функционера - изјавио је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је обавеза Српске да памти своје прваке и поштује њихову породичну и личну жртву.

Присјетио се дана кад је Крајишник пригрлио и чланове Независног клуба у тек основаној Скупштини српског народа БиХ и доприноса доношењу историјских предратних и ратних одлука.

- Мислим да управо захвљујући њему вођење те наше ослободилачке борбе није сведена на једну или двије личности него на Скупштину која је тако снажна институција. Та Скупштина никад није донијела ниједну одлуку коју је осудио било који суд - рекао је Додик.

Милорад Додик (фото:RASSrbija/Siniša Pašalić)

Додик је рекао да ће, Крајишнику у част, Асоцијација Ствараоци наставити рад, а једна улица у Палама и важна институција у Источном Сарајеву бити названа његовим именом.

Предложиће да на сједници Предсједништва БиХ минутом ћутања буде одата почаст великом српском државнику и првом представнику Републике Српске у тој заједничкој институцији.