latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:26 ⇒ 17/09/2020 | 12:45 | Аутор: РТРС

Липље: Наставак бојкота наставе (ВИДЕО)

Са родитељима бошњачке дјеце која бојкотују наставу због назива матерњег језика, у подручној Основној школи "Свети Сава" у Липљу код Зворника разговарали су представници Педагошког завода Српске и ресорног Министарства.
Школа Липље - Фото: РТРС
Школа ЛипљеФото: РТРС

Поручују да се Устав Српске мора поштовати, а родитељи - да ће бојкот наставе бити настављен.

Умјесто на настави, девет ученика бошњачке националности дан је провело у школском дворишту.

Умјесто њих у школске клупе сјели су родитељи и поручили да дјецу неће пуштати на наставу све док се, како кажу, у педагошку документацију умјесто језика бошњачког народа, не почне уписивати босански језик.

- Дјеца неће кренути у школу никад док се не ријеши проблем. Значи, ми нисмо адвокати, нисмо политичари, нисмо ти који доносимо законе. Ми смо овдје да поштујемо донесене законе, али исто тако тражимо од надлежних да поштују наша права - изјавио је Хусеин Савчевић, родитељ двоје дјеце.

Надлежни су им поручили да су права дјеце испоштована и да је основно образовање обавезно, као и поштовање Устава Републике Српске.

- Ова дјеца овдје имају националну групу предмету по наставном плану и програму Кантона Тузла, међутим педагошку документацију морају водити у складу са законом и правилником које је прописало Министарство просвјете Републике Српске. Све дотле док су документа оваква каква јесу и Устав и закони ми другачије не можемо поступити, него као што смо поступали до сада - изјавио је директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић.

- Језик се мора евидентирати у складу са Уставом. Постоји могућност да се Устав мијења, постоје механизми, али ово није механизам и није начин - изјавила је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић.

Прије три дана, троје ученика бошњачке националности ове школе кренуло је на наставу. Настава у Липљу бојкотована је и прије двије године.