latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:44 ⇒ 17/09/2020 | 12:45 | Аутор: СРНА

Линта: Београд да штити крајишке Србе и тражи пуштање Дарка Штакора на слободу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује хапшење Дарка Штакора /52/ са Кордуна, које је извршила хрватска полиција, и позива власт у Србији да штити крајишке Србе од неоснованог прогона који спроводи хрватска држава.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Министарство правде Србије, сматра Линта, треба да упути протест Хрватској због хапшења Дарка Штакора и затражи да буде пуштен на слободу, јер је очигледно да се ради у монтираном судском процесу.

- Ради се о континуитету прогона крајишких бораца који траје од завршетка рата до данас с циљем застрашивања и оправдања лажне и бесмислене оптужбе да су Срби тобоже били агресори и злочиници а Хрвати ослободиоци и жртве - навео је он у саопштењу.

Линта истиче да је апсолутно неприхватљиво да власт у Загребу наставља да несметано из године и годину хапси крајишке Србе на основу лажних доказа расписујући међународне потјернице.

Он оцјењује да је јасно да ће Хрватска наставити да прогони крајишке Србе који су учестовали о одбрани свог народа и наредних 25 година.

Линта истиче да Србија треба јасно да стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да и даље траје лов на крајишке Србе као да се ради о најобичнијим криминалцима и дилерима дроге.

У саопштењу се подсјећа да је Хрватска на основу међународних потјерница досад широм свијета ухапсила око 180 Срба, а да је хапшење Дарка Штакора четврто ове године.

- Очигледно је да Хрватска настоји да масовним судским процесима и хапшењима крајишке Србе прикаже као агресоре и ратне злочинце. Врхунско је лицемјерје проусташке хрватске државе да за агресоре оптужи српски народ који вијековима живи на подручју Крајине - каже Линта.

Он оцјењује да је због тога посебно важно да се стално понавља неспорна истина да су крајишки Срби водили одбрамбени и праведан рат да им се не би поновио геноцид и масовни злочини из времена НДХ.

- Такође, потребно је стално истицати чињеницу да су се припадници војске и полиције Републике Српске Крајине часно и храбро борили да одбране и заштите свој народ од усташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе - навео је он.

Хрватска полиција ухапсила је 12. септембра на граници са Мађарском Србина Дарка Штакора из Кокирева код Војнића, због сумње да је наводно починио ратни злочин над цивилним становништвом на подручју Кордуна.

Штакор је ухапшен 12. септембра при уласку у Хрватску из Мађарске највјероватније на основу локалне потјернице коју је расписало хрватско правосуђе, а Штакор се није налазио на списку осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине Државног тужилаштва Хрватске са стањем на дан 30. јун 2017. године, а на којем је било 1.396 имена.