latinica  ћирилица
16/09/2020 |  22:37 ⇒ 17/09/2020 | 12:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска на 10. мјесту по смртности од вируса корона у ЕУ

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак, изјавио је вечерас да је Хрватска по смртности од вируса корона 10. међу земљама Европске уније.
Вирус корона (Агенције) -
Вирус корона (Агенције)

Он је најавио за крај седмице одлуку о скраћивању са 14 на 10 дана изолације заражених.

- Смртност у Хрватској је око 55 на милион становника. Ми смо 10 по реду од земаља ЕУ, негде смо на средини ЕУ по томе - рекао је Цапак у Дневнику Нове ТВ говорећи о смртности од Ковида-19.

Потврдио је да је одлучено да ће се скратити изолација заражених на 10 дана, док би самоизолација њихових контаката остала и даље 14 дана. Очекује да ће крајем седмице о томе бити донесен документ.

- Највјероватнија опција је да ће изолација заражених особа престати након 10 дана јер се показало да они онда више нису заразни. Они који су били у контакту са зараженима, ту самоизолацију не бисмо скраћивали. Она би остала 14 дана - рекао је Цапак.

Коментарисао је и број новозаражених задњих дана оцијенивши да постоји један благи тренд пада броја обољелих, преноси Хина.

- Побољшава се ситуација. Дакле, постоји један благи тренд пада броја обољелих, што је наравно добра вијест и то значи да се грађани придржавају мјера - истиче.

Упитан сматра ли и даље да ће крајем септембра број новозаражених бити у паду, Цапак је рекао да се "ситуација побољшава".

Они који су корону већ пребољели, ако дођу у контакт са зараженом особом, према доказима, не би требали у самоизолацију три месеца након болести, рекао је Цапак.