latinica  ћирилица
18/09/2020 |  10:51 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Додик: Нема калкулација по питању тзв. Косова и статуса Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поруичио је да ће се позиција Републике Српске бранити без оклијевања, те да неће бити било каквих калкулација по питању Косова и Метохије и статуса Српске у БиХ.

Додик, који се јуче на ванредној сједници трочланог Предсједништва БиХ изјаснио против признавања самопроглашеног Косова, најавио је да ће се о том питању изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Он је за ТВ "Пинк" рекао да је Народна скупштина Републике Српске битна полуга власти на којој се расправља о свим важним спољнополитичким питањима и крајње мјесто одлуке, ако постоји досљедан члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, прича о "Косову у БиХ" је као тракавица, јер се нешто стално покушава наметнути.

Он каже да се чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, лидер СДА Бакир Изетбеговић и други политичари понашају као да је БиХ већ признала самопроглашено Косово и Србији покушавају да држе лекције.

- Након недавне иницијативе америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона о промјени Дејтонског споразума и Устава БиХ, ствари су се додатно закомпликовале и свако покушава да заузме почетне позиције. Највећу спремност за овакве разговоре имамо ми, одлучни да ојачамо аутономију и степен самосталности Републике Српске у оквиру БиХ - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Истиче да је Комшићу и Џаферовићу покушао да покаже да међу њима влада апсурд, па је покренуо иницијативу којом је показао недосљедности.

- Када је на дневном реду била тачка о пребацивању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, рекли су да се њоме крше међународна правила. Са друге стране, када је на дневни ред дошло /самопроглашено/ Косово, рекли су да га признају. Тада сам их питао - шта је са Резолуцијом 1244, која је дио међународног права? Питао сам их да ли је право на територијални интегритет земаља загарантовано и како мисле да бране територијални интегритет БиХ, ако су спремни да урушавају територијални интегритет Србије - навео је Додик.

Он је додао да су Комшић и Џаферовић ова питања игнорисали.

- Ићи ћемо, дакле, на редовну сједницу Предсједништва, а онда на Народну скупштину, која ће двотрећинском већином одбацити одлуку Џаферовића и Комшића - рекао је Додик.

Коментаришући најаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића о поновној могућности ревизије тужбе против Србије за наводни геноцид, Додик каже да Изетбеговић износи изјаве без покрића.

- Да би се ово и десило, морао бих и ја гласати за то. Дакле, одлука би морала бити изгласана на Предсједништву, консензусом. Не морам ни да објашњавам да консензуса неће ни бити и да ревизија неће ни бити достављена - рекао је Додик.

Додик сматра да је Изетбеговић то најавио више ради дисциплиновања властитог политичког тијела Бошњака, које се држи затворено у причи да су Србија и Срби главни проблем, те да је најбоље да Републике Српске нема.

- То је њихова матрица и нема разлике између њих, јер су уједињени око тога да су им главни реметилачки фактор Србија и Република Српска - рекао је Додик.