latinica  ћирилица
18/09/2020 |  15:26 ⇒ 16:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Стано: Нема рокова, али ни одуговлачења дијалога Београда и Приштине

Европска унија не поставља вјештачке датуме за финализацију договора између Београда и Приштине, али није заинтересована ни за бесконачно одуговлачење овог процеса, каже портпарол ЕУ Петер Стано.
Петер Стано (фото: eudebates.tv / screenshot) -
Петер Стано (фото: eudebates.tv / screenshot)

Стано је, говорећи о методологији која се очекује када је ријеч о примјени договорених споразума у односу на очекивани финални споразум, рекао да је најбитније довести дијалог до "успјешног краја".

- У процесу смо који треба да узмемо ''корак по корак'' и без објашњавања о процедурама и детаљима о томе шта иде прво, а шта друго. На крају крајева битно је да дођемо до успјешног завршетка, а то је свеобухватни правнообавезујући споразум - каже Стано.

Стано није желио да коментарише најаве из Приштине о томе да "нема примјене појединачних споразума" све док не дође до "финалног признања Косова од стране Србије".

На најаве Приштине да ће се ЗСО примјенити тек по постизању финалног споразума са Београдом, Стано је у четвртак поручио да је у питању "међународна обавеза Приштине" која чека примјену од 2013. године.

Портпарол ЕУ наглашава да Брисел не жели да коментарише ни "интерпретације приштинских званичника" о томе шта су "рекли или нису рекли" предсједник Француске Емануел Макрон и канцеларка Њемачке Ангела Меркел када је ријеч о трајању дијалога.

Он наглашава да је ЕУ ту да олакша договор Београда и Приштине, а не да намеће рокове или рјешења.

- Интерес ЕУ је да се помогне објема странама да дођу до заједничког рјешења и правнообавезујућег договора о нормализацији, а вријеме потребно за то је у рукама Београд и Приштине - каже Стано.