latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:27 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Заједничко обиљежавање пет година Паришког споразума

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд договорили су данас да ресорно министарство и британска Амбасада крајем године заједнички обиљеже пет година Паришког споразума о климатским промјенама.
Голић и Филд - Фото: РТРС
Голић и ФилдФото: РТРС

Голићева је током састанка са делегацијом Амбасаде Велике Британије захвалила Филду за подршку увођењу интегрисаног система за електронско издавање дозвола за изградњу објеката у Републици Српској, дату кроз Пројекат побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу, који финансира Влада Велике Британије путем УКАИД и Фонда за добро управљање.

- Такође, упознала је саговорнике о сталним унапређивањима пословног окружења у Српској и позвала британске инвеститоре да улажу у Српску, представљајући компаративне предности пословних зона код нас - саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је Филд истакао одличну сарадњу коју Министарство има са британским инвеститорима, који већ послују у Републци Српској и изразио увјерење да ће то, уз имплементацију овог пројекта, повећати интересовање инвеститора из Велике Британије за улагање у Српску.

С обзиром да је Велика Британија домаћин конференције УН о климатским промјенама која ће бити одржаана 2021. године у Шкотској, саговорници су посебну пажњу посветили овој теми.

Голићева је делегацију британске Амбасаде у БиХ упознала о напорима које Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као контакт тачка за Конвенцију УН о климатским промјенама за БиХ, улаже у успостављање ефикасних механизама финансирања активности ублажавања климатских промјена и активности прилагођавања на климатске промјене.

Она је нагласила да БиХ извршава своје обавезе према Конвенцији.

- Урађена су и усвојена три национална извјештаја о промјени климе и два двогодишња извјештаја о емисијама гасова стаклене баште, што је обавеза БиХ као нон Анекс један земље. У току је израда четвртог националног изјештаја и трећег двогодишњег извјештаја о емисијама гасова стаклене баште - рекла је Голићева.

Она је нагласила да је БиХ у посљедњих неколико година посебну пажњу посветила унапређењу енергетске ефикасности у јавним објектима и смањењу емисија штетних гасова, што су пратила улагања од више десетина милиона евра у ову област.

Голићева је упознала саговорнике да је, у контексту пандемије вируса корона, у 2020. години интензивирана реализација више пројеката које финансирају међународне финансијске институције и организације, с основним циљем да се, унапређењем мјера енергетске ефикасности у здравственим објектима, повећа капацитет за збрињавање пацијената.

Она је нагласила да, индиректно, те активности утичу и на покретање привредне активности, чиме се помаже домаћим компанијама да одрже одговарајући ниво пословања и постојећи број радника.

Голићева је упознала Филда да је, због пандемије вируса корона, усљед масовног кориштења заштитне опреме, дошло до значајног повећања количина медицинског и инфективног отпада, што је захтијевало брзу и ефикасну реакцију надлежних институција.

Она је додала да је путем Фонда за заштиту животне средине финансирана реализација пројекта за збрињавање ових врста отпада током пандемије у здравственим установама и болницама.

Голићева и Филд су разговарали и о мјерама које су, с циљем ублажавања негативних посљедица ширења новог вируса корона предузете на институционалном нивоу за помоћ привреди.

- Посебно су се осврнули на одрживи развој заштићених подручја и опстанак њихових туристичких капацитета који је потпомогнут додјелом туристичких ваучера, којима је становништво БиХ анимирано да одмор проводи на домаћим дестинацијама, што је допринијело, не само одрживости него и промоцији природних добара и заштићених подручја - истиче се у саопштењу.

Голићева је упознала британског амбасадора и његове сараднике и о активностима које Министарство, заједно са другим институцијама на свим нивоима власти у БиХ, спроводи на спречавању изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, на самој граници са БиХ, додаје се у саопштењу.