latinica  ћирилица
18/09/2020 |  18:16 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

У Сарајеву промовисана традиција змијањског веза са Мањаче

У Сарајеву је представљена традиција Змијањског веза, нематеријалног културног насљеђа Републике Српске и БиХ, презентацијом и радионицом које је организовало Удружење "Балканска мрежа музеја" у сарадњи са Музејом Републике Српске из Бањалуке и Историјским музејом БиХ.
Змијански вез - Фото: СРНА
Змијански везФото: СРНА

Змијањски вез је специфична техника веза коју су практиковале жене на Змијању, висоравни на Мањачи поред Бањалуке и до данас је задржао своју орнаменталну форму, а његове основне карактеристике су тамноплава или црна боја и техника покрстице.

Своју популарност Змијањски вез је стекао након што се од 2014. године нашао на листи нематеријалних добара Унеска.

Етнолог и савјетник у Музеју Републике Српске Данијела Ђукановић рекла је да ова институција активно промовише значај Змијањског веза, како би се обезбиједило да он настави живјети унутар заједница, саопштено је из овог удружења.

- Разговарати о заштити нематеријалног културног насљеђа у данашњем времену је јако битно. Оно што чини нематеријално насљеђе - стари занати, умијећа, обичаји, вјеровања, етномузиколошко благо и слично - може јако брзо нестати из примјене у свакодневном животу - истакла је Ђукановићева на презентацији Змијањског веза.

Према њеним ријечима, младе генерације је неопходно едуковати о значају препознавања нематеријалног културног насљеђа, као дијела њиховог културног идентитета, и указивати на активну улогу коју могу узети у очувању насљеђа.

- Ми као професионалци треба да препознамо у времену у којем живи савремени млади човјек, како и на који начин му се приближити и презентовати насљеђе, језиком и методама које разумије - истакла је она.

У оквиру презентације приказан је документарни филм о Змијањском везу након чега је вођена дискусија о заштити нематеријалног културног насљеђа на простору БиХ, постављајући питања на који начин локална заједница може препознати елементе своје традиције и свог културног идентитета.

Након презентације одржана је интерактивна радионица за средњошколце и кориснике Удружења за подршку лицима са интелектуалним тешкоћама на подручју Кантона Сарајево "Оаза".

Сарадник Музеја Републике Српске Свјетлана Марковић, која је водила практични дио радионице, на креативан начин учесницима је приближила технику израде Змијањског веза и основне симболике орнамента.