latinica  ћирилица
18/09/2020 |  18:37 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

Европска агенција за лијекове одобрила кориштење дексаметазона за лијечење Ковида-19

Европска агенција за лијекове одобрила је кориштење дексаметазона за лијечење пацијената обољелих од Ковида-19 који имају проблема с дисањем, отворивши пут да тај стероид постане други одобрени лијек за лијечење вируса корона у Европи након ремдесивира.

ЕМА је у петак објавила да тај лијек може бити опција за лијечење одраслих и адолесцената којима треба терапија кисеоником или респиратор, након што је размотрила резултате испитивања британских научника.

Испитивање под називом "RECOVERY" које су провели научници са Оксфорда показало је у јуну да дексаметазон смањује смртност за око трећину код тешко обољелих од Ковида-19. Лијек је у међувремену одобрен у Јапану за лијечење вируса корона.

Лијек се користи већ деценијама, јефтин је и лако доступан. Често се користи за разна упална стања. Компаније сада могу затражити дозволу од својих националних регулатора или ЕМА-е за додатно коришћење лијека, наводи ЕМА.

ЕМА такође наводи да је препоручена доза за одрасле и адолесценте, у доби од 12 година и тежине од најмање 40 килограма, 6 мг једном на дан кроз десет дана.

Европска комисија издаје одобрење за лијекове и притом обично слиједи ЕМА-ине препоруке.

Гилеадов антивирусни лијек ремдесивир први је одобрени лијек за Ковид-19 у Европи. Одобрен је у јулу.

Извор: Хина