latinica  ћирилица
18/09/2020 |  22:48 ⇒ 22:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка неће куповати вакцине преко СЗО, већ преко ЕУ

Њемачка се придружила Француској у одлуци против куповине потенцијалних вакцина за Kовид-19 преко програма Свјетске здравствене организације, иако подржава ту шему.
Вирус корона -
Вирус корона

Извори Ројтерса наводе да Берлин неће куповати залихе преко програма Kовакс СЗО јер је већ организовао набавку потенцијалне вакцине преко шеме Европске уније.

СЗО је одредила данашњи дан као крајњи рок за придруживање својих чланица програму Kовакс, чији је циљ да купи вакцине за Ковид-19 и осигура њихову поштену и ефикасну дистрибуцију широм свијета.

И док 92 државе са нижим приходима траже помоћ путем Kовакса, многе богатије земље тек треба да се пријаве, јер су осигурале залихе на други начин.

Тамошњи министар здравља Јенс Шпан рекао је раније да је Њемачка већ обезбиједила више потенцијалних доза вакцине него што земља има становника, што је заједничка стратегија међу богатијим земљама.

- Радо ћу дати другим земљама свијета одређени број вакцина које смо уговорили ако испадне да имамо више него што нам је потребно - истакао је Шпан.