latinica  ћирилица
19/09/2020 |  09:55 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Шеранић: Ситуација неповољна, али стабилна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да се ситуација у вези са вирусом корона стабилизује, али је и даље неповољна.
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Шеранић сматра да, генерално гледајући, епидемиолошка ситуација није повољна, с обзиром на то да број заражених никако да падне испод 50 на дневном нивоу, што је неопходно према процјенама Свјетске здравствене организације.

Министар је упозорио да до раста обољелих у појединим општинама долази због приватних забава, било да је ријеч о свадбама или неким другим манифестацијама.

Он је рекао да ће епидемија потрајати, те да је у току фаза трансмисије вируса у заједници, то је четврта фаза према процјени ризика појаве вируса корона у Српској, коју је још у фебруару радио Институт за јавно здравство Српске.

Шеранић је истакао велико одрицање здравствених радника који улажу енормне напоре да помогну пацијентима да добију адекватну бригу, те напоменуо да и грађани треба да им помогну и да одговорним понашањем сачувају своје и здравље својих ближњих.

Говорећи о предстојећој сезони грипа, Шеранић је рекао да ће тек сљедеће године бити познато да ли је могуће да неко истовремено буде заражен грипом и короном, али да се за сада зна да је начин преноса оба вируса готово идентичан, а превентивне мјере које се предлажу су готово исте.

Када је ријеч о вакцини против сезонског грипа, Шеранић је навео да је сходно захтјевима домова здравља тражено да буде набављено више ових вакцина, на шта су Влада и Компензациони фонд дали сагласност и за то обезбиједили додатна средства, а ту је и 15.000 доза које финансира Фонд здравственог осигурања Српске за угрожене категорије становништва.

О вакцини против вируса корона министар Шеранић каже да би најадекватније било када би се могло вакцинисати 40 одсто становништва, али да је СЗО изашао са препоруком да је минимално потребно да буде вакцинисано 20 одсто становништва.

Шеранић је навео да је Институт за јавно здравство Српске направио план вакцинације против вируса корона узимајући у обзир препоруку СЗО према којој би 200.000 становника у Српској требало да се вакцинише.

- Када је рађен план вакцинације узето је у обзир да вакцином треба прво да буду обухваћени они који су угрожени различитом врстом хроничних обољења, затим лица старија од 65 година и здравствени радници, те друге категорије које обављају различите врсте функција унутар нашег друштвеног живота - појаснио је Шеранић.

Он је подсјетио да је на сједници Владе Српске усвојена информација у вези са "Ковакс" споразум, према којем БиХ стаје у ред за набавку вакцина путем глобалног механизма којем је прикључено око 170 земаља, а други начин да се дође до вакцине је онај који је повела Влада путем Представништва Српске у Русији, али свака вакцина која дође мора да буде безбједна, квалитетна и ефикасна.

Говорећи о новој школској години и мјерама против ширења вируса корона, Шеранић је рекао да Институт даје мјере да би ризик од заразе био сведен на минимум, те да ће се након првих мјесец дана радити анализа и са аспекта организације наставе, али и из епидемиолошког аспекта.

- Истраживања су показала да школа није била извор заражавања дјеце која су најчешће долазила заражена на наставу. Исто је и са наставницама. Осим тога, донијели смо одлуку да поједине разреде тестирамо да потврдимо те чињенице и то ће бити аргумент који ће говорити како и на који начин школа треба да функционише - рекао је Шеранић.