latinica  ћирилица
21/09/2020 |  16:00 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Кошарац: Опозиција у Српској напада без аргумената

Опозиција у Републици Српској, у недостатку квалитетних и конкретних програма, покушава на различите начине привући пажњу јавности, између осталог, износећи нетачне тврдње на рачун власти у Републици Српској и представника Републике Српске на нивоу институција БиХ, изјавио је Срни министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Посљедњи у низу примјера је и јалов покушај оспоравања активности које проводимо на спречавању намјере Хрватске да на локалнитету Трговска гора гради одлагалиште за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, желећи да заштитимо здравље тамошњег становништва и природну средину - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је симптоматично да такве оптужбе долазе од оних који су годинама ћутали о овом проблему и својим нерадом допринијели да Хрватска предузима активности по питању изградње спорног одлагалишта, без озбиљног укључивања надлежних институција на свим нивима власти у БиХ у тај процес.

Кошарац је нагласио да су сви грађани, а посебно они који живе у општинама у сливу ријеке Уне, били свједоци да је претходна гарнитура власти на нивоу институција БиХ, укључујући Савјет министара, била потпуно уљуљкана и није урадила ништа конкретно да их заштити од могућег негативног утицаја изградње спорног одлагалишта у нашем дворишту.

- Било би им боље да грађанима објасне зашто су о овом проблему ћутали током четворогодишњег мандата, умјесто што данас имају накнадну памет и јефтиним фразама покушавају прикрити своју тромост. Њихови тенденциозни коментари не могу оспорити чињеницу да је управо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик по преузимању мандата 2018. године иницирао усвајање закључака ове институције, који обавезују све надлежне на поступање у случају Трговске горе, потврђујући своју бригу и опредијељеност за заштиту здравља људи и природне средине - навео је Кошарац.

Наводећи да је у кратком временоском периоду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао са државним врхом Хрватске о предметном проблему, Кошарац је подсјетио да је један од резултата његовог недавног боравка у Загребу договор да се он, као ресорни министар, састане са надлежним министром у Хрватској како би покушали направити искорак у интересу грађана Републике Српске и Федерације БиХ.

- Апсолутно подржавам ову иницијативу и спреман сам отићи у Загреб с циљем рјешавања овог питања. Подсјећам да сам по преузимању мандата у Министарству спољне трговине и економских односа затекао само један папир који третира тематику изградње спорног одлагалишта на Трговској гори. Ово питање сам поставио високо на љествицу својих приоритета, те сам у претходном периоду са надлежним колегом из Хрватске разговарао о Трговској гори, што је био случај и са амбасадором Хрватске у БиХ. Исто тако, своју прву посјету у Бриселу искористио сам да о проблему изградње спорног одлагалишта информишем и надлежна тијела Европске уније - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да политички представници Републике Српске на нивоу институција БиХ, на челу са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, неће одустати од оспоравања намјере Хрватске да спорно одлагалиште гради на предметној локацији, јер не желе да оставе на цједилу 250.000 људи из општина у сливу Уне, за разлику од њихових претходника.

- Ми смо чврсто опредијељени да наставимо градити добре билатералне односе са Хрватском и увјерен сам да ћемо кроз отворене разговоре доћи до рјешења које је у интересу наших грађана - поручио је Кошарац.