latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:17 ⇒ 22/09/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Како је Трговска гора постала полигон за убирање политичких поена у БиХ? (ВИДЕО)

Трговска гора поново је у жижи јавности. Док се најављује билатерални састанак министра спољне трговине и економских односа БиХ, Сташе Кошарца са ресорним министром Хрватске, из СДС-а позивају Предсједништво БиХ да се укључи и не шаље Кошарца у Загреб.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Билатерални састанак у вези са одлагањем нуклеарног отпада у Трговској гори још није ни договорен, а већ се оспорава.

Амасадор БиХ у Загребу, Александар Врањеш, сматра да је важно да се коначно чује званични став Хрватске, да би се на основу тога могао направити план будућег дјеловања.

 - Веома је важно да се о том питању разговара на билатералном нивоу и да се коначно почне да разговара на званичном нивоу и мој је план да се покрене та билатерална посјета да два министра сједну и да видимо колико могу да се приближе ставови - навео је Врањеш.

На најаву састанка Бих и Хрватске, из СДС-а оштро реагују. Слање Сташе Кошарца на састанак у Загреб, само је губљење времена, тврди Мирко Шаровић, скидајући тако одговорност са оних који су у претходном мандату били власт на нивоу БиХ, оптужујући Милорада Додика што проблем није ријешио док је био предсједник Српске.

- Додик бјежи од одговорности а то доказује и немоћним упирањем прста у опозицију. Заборавља да је у вријеме дјеловања опозиције на нивоу БиХ управо он био предсједник Републике Српске и да је управо његова највећа одговорност то што није тражио да се Трговска гора постави као апсолутни приоритет. Очито да је цијело вријеме ћутао па и сада ћути само да би одобровољио Хрватску да изгради свој дио моста на Сави код Градишке, занемарујући друге стратешке интересе - сматра Шаровић.

Опозиција у Републици Српској, у недостатку квалитетних и конкретних програма, покушава на различите начине привући пажњу јавности, између осталог, износећи нетачне тврдње на рачун власти у Републици Српској и представника Републике Српске на нивоу институција БиХ, одговара министар спољне трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац.

- Било би им боље да грађанима објасне зашто су о овом проблему ћутали током четворогодишњег мандата, умјесто што данас имају накнадну памет и јефтиним фразама покушавају прикрити своју тромост. Њихови тенденциозни коментари не могу оспорити чињеницу да је управо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик по преузимању мандата 2018. године иницирао усвајање закључака ове институције, који обавезују све надлежне на поступање у случају Трговске горе, потврђујући своју бригу и опредијељеност за заштиту здравља људи и природне средине - поручио је Кошарац.

Од спречавања градње одлагалишта за нуклеарни отпад у Тровској гори неће се одустати, каже Кошарац, јер се не смије оставити на цједилу 250.000 људи из општина у сливу Уне. Због тога, додаје, треба градити добре билатералне односе са Хрватском и тражити што боље рјешење.