latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: РТС

Сноуден пристао да преда пет милиона долара америчкој Влади

Едвард Сноуден, некадашњи припадник Америчке обавјештајне службе (ЦИА), сагласио се да пет милиона долара које је зарадио од продаје аутобиографске књиге и говора које је држао по свијету преда америчкој Влади.

Сноуден је прошле године објавио књигу "Трајно забиљежено" и тиме прекршио договор који је склопио са ЦИА и Америчком агенцијом за националну безбједност.

Сноуден је 2013. шокирао свијет када је човјечанству открио да америчка Влада у тајности прикупља податке о сваком телефонском позиву, поруци и мејлу.

У књизи од које је зарадио више милиона долара, открива како је америчка Влада створила систем масовног надзора.

Ово није први пут да америчка Влада новчано кажњава бивше запослене за неовлашћено цурење информација, наводи Си-Ен-Ен.

И Џон Болтон, бивши савјетник за националну безбједност, који је објавио књигу о предсједнику Доналду Трампу, суочава се са сличним покушајем Министарства правде да поврати зараду од објављивања и продаје књиге.

Сноуден, који тренутно живи у Русији, зарадио је више од четири милиона долара од продаје књиге и ауторских права. Његови говори, којих је било више од педесет, у просјеку су плаћани по 8.000 долара.

Адвокат бившег сарадник НСА рекао је да договор који је склопљен између Сноудена и суда не значи да америчка Влада може одмах да одузме његов новац, јер он разматра жалбу на претходну одлуку суда о одговорности за објављивање књиге.