latinica  ћирилица
23/09/2020 |  11:15 | Аутор: СРНА

Дутина: У пољопривреду уложено више од 1,2 милиона КМ

Од оснивања Аграрног фонда града Требиња, током посљедње три и по године, у пољопривреду је уложено више од 1.200.000 КМ из локалног буџета, укључујући пројекте херцеговачких кућа, откупних станица и програма подршке пољопривредним произвођачима, рекао је Срни директор овог фонда Веселин Дутина.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Дутина истиче да је то значајна сума у поређењу са претходним годинама када се у пољопривреду из локалног буџета улагало између 15.000 и 50.000 КМ годишње.

- Ми смо за три године успјели да уложимо 1,2 милиона КМ. Отприлике око 400.000 КМ смо улагали годишње у пољопривреду са локалног нивоа - рекао је Дутина.

Навео је да је за три и по године реализовано укупно 25 програма подршке пољопривредним произвођачима у Требињу.

- Кроз те програме смо подржали директно 1.071 корисника, а индиректно је остварена подршка за више од 4.000 пољопривредних произвођача у Требињу - каже Дутина.

Он додаје да су пољопривреднике подржавали на различите начине - набавком пољопривредне механизације, пчеларске опреме, музилица за краве, те опремањем мини-сирана.

- Помагали смо им субвенционисањем електричне енергије за Удружење корисника вода, пројектима обнове сточарских објеката у руралним подручјима, те подјелом сјеменских пакета у рано прољеће пред сјетвену сезону - каже Дутина.

Напомиње да је 750 корисника добило неку врсту помоћи која се односи на сјеменски материјал јер је то била активност током епидемије вируса корона, па су се више оријентисали на тај дио.

Дутина је рекао да је Аграрни фонд покренуо и сопствени расадник, гдје се производи расад који се, такође, дијели пољопривредним произвођачима, а од идуће године ће то бити садња смокве и шипка које су произвели њихови инжењери.

- Пољопривредна механизација је радила пуном паром и урадили смо десетине хектара земљишта пољопривредним произвођачима кроз основну и допунску обраду земљишта - навео је Дутина и додао да директна подршка пољопривредним произвођачима износи више од 460.000 КМ кроз ове видове програма подршке.

Он истиче да је, према информацијама које добијају, већина пољопривредника у Требињу задовољна сарадњом са Аграрним фондом, без чије подршке не би могли да унаприједе своју производњу.

- Први пут се дешава да опрема која је давана корисницима није злоупотребљавана за неке друге сврхе, него је стварно набављано оно што је потребно - рекао је Дутина и додао да ће наставити да подржавају пољопривредне произвођаче неким другим програмима.