latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:49 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Арбутина: И даље смо против изградње одлагалишта на Трговској гори

На данашњој сједници Општинског вијећа Двор још једном је поновљен став да се ова локална заједница противи изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, рекао је Срни начелник општине Двор Никола Арбутина.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Он каже да су на дневном реду данашње сједнице, између осталог, биле информације које су раније упућене из Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко".

- Вијеће се није изјашњавало у смислу прихватања или неприхватања. Током расправе још једном је поновљено да се наш ранији став не мијења, да смо против одлагалишта на подручју општине Двор - навео је Арбутина.

Он каже да је у дописима из Фонда обавијештен о потписивању уговора за мјерење радиоактивности за дефинисање нултог степена на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада и на подручју ове општине, те о почетку активности узимања узорака.

- У допису је Фонд затражио састанак као би пружили детаљније информације о овим активностима. Мој одговор је био да ће Општинско вијеће бити упознато о информацијама из дописа на првој сједници, што је данас и урађено - рекао је Арбутина.

Он истиче да нема информација о томе да ли је, како је у допису најављено, почело узимање узорака.

На основу информација из дописа, мјерење радиоактивности требало је почети у првој седмици септембра.

Узимање узорака и мјерења проводе стручњаци из Института за медицинска истраживања и медицину рада Института "Руђер Бошковић" и Агрономског факултета Универзитета у Загребу.

Узорци се узимају из површинских вода, на 10 локација у окружењу бивше касарне "Черкезовац", изворских, бунарских и водоводних система, земљишта, хране, меда, ваздуха.

Ове активности Фонд реализује за потребе прибављања дозвола за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада у општини Двор.

Хрватска, у складу са националним програмом и стратешким документима, планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на самој граници са БиХ, чиме би било угрожено 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне.