latinica  ћирилица
24/09/2020 |  19:49 ⇒ 25/09/2020 | 09:04 | Аутор: РТРС

Стамбени објекти за младе брачне парове и самохране родитеље (ВИДЕО)

Влада Републике Српске реализоваће пројекат изградње стамбених објеката за младе брачне парове и самохране родитеље у неразвијеним и изразито неразвијеним руралним подручјима, чији је циљ демографска обнова и останак становништва у Српској. Јавни позив биће расписан у октобру и трајаће 30 дана.
Станови-илустрација - Фото: РТРС
Станови-илустрацијаФото: РТРС

Живот на селу, у новој кући и добрим условима за многе младе људе ускоро би могао да постане стварност. Влада Српске финансираће пројекат изградње кућа на селу младим брачним паровима и самохраним родитељима. Услов је да нису старији од 30 година, да живе у неразвијеним и изразито неразвијеним срединамa и имају земљиште на којем би се могао изградити стамбени објекат.

- Пројекат се покреће с циљем прије свега, не само разлога за останак у Српској, већ и могућности које су оправдане и реалне за одржив повратак оних младих људи који су отишли у иностранство, и који тамо нису задовољни својим статусом - рекла је Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта Републике Српске.

Први јавни позив биће расписан у октобру, а рок за пријаву је тридесет дана.

- Уколико не будемо имали у првој фази довољан број пријављених ми ћемо наравно мијењати и услове. Имамо одређене податке са терена који би то број младих оквирно био, а који би то број младих био заинтересован, када будемо имали те податке онда ћемо моћи пројекцију буџета радити - додала је Давидовићева.

У току су и разговори с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде да подржи овај пројекат субвенцијама за младе који желе да се баве пољопривредом, а самим тим обезбиједе и приходе за живот.

И предсједница и премијер Српске, и раније су наглашавали да су међу приоритетима Владе млади, њихов останак и квалитет живота у Српској.

- Познато вам је да се на локалном нивоу и нашим општинама реализовани и да се још реализују пројекти подршке вјештачкој оплодњи, а све са циљем и да та демографска слика буде боља али увијек у срцу тих активности и жеља јесте да направимо срећним наше породице - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић навео је да се Влада улаже напоре да се ово питање ријеши.

- А, да ли је то довољно или не, ми то радимо у складу с нашим могућностима и учинићемо све да помогнемо да наши млади људи траже перспективу на овим просторима - додао је Вишковић.

Једна од Владиних мјера, која траје више од 12 година је и субвенционисање кaматне стопе на кредите младим људима, при куповини прве некретнине. Због пандемије вируса било је мањих кашњења, али од петка, 26. септембра наставља се спровођење ове мјере Владе Републике Срспке.